Nieuwe functie op WhatsApp

Een nieuwe stickereditor is uit het niets verschenen op WhatsApp Web: hij is gemakkelijk te gebruiken en behoorlijk krachtig, hoewel hij nog enkele beperkingen heeft

Zonder een officiële aankondiging en zonder ook maar een vleugje fanfare, introduceert WhatsApp een nieuwe functie die fans van stickers, memes en “Goedemorgen, koffie!!!” zal plezieren: we kunnen ze nu zelf maken, met een heuse mini-editor die in WhatsApp is geïntegreerd.

De nieuwe functie is niet beschikbaar op de Android- en iOS-apps, noch op de WhatsApp Desktop-apps (zelfs niet op de nieuwste UWP-app), maar alleen op WhatsApp Web. Het lijkt er overigens op dat de eersten die de app ontvingen gebruikers waren die zich hadden aangemeld voor de WhatsApp Web multi-device beta. Misschien heeft Meta deze keuze juist gemaakt om gebruikers te verleiden WhastApp Web multi-device te gebruiken, of misschien is het gewoon een kwestie van tijd en zal de stickereditor ook op mobiele apps komen. Feit is dat de editor er is, hij werkt goed en hij is ook heel gemakkelijk te gebruiken. Feit is dat de editor er is, goed werkt en zeer eenvoudig te gebruiken is, wat betekent dat we binnenkort zullen worden overspoeld met stickers in onze chats, met duizenden “Goedemorgen, koffie!!!” die we nog nooit eerder hebben gezien.

Hoe maak je stickers met WhatsApp Web

Om een sticker te maken met WhatsApp Web open je gewoon een chat, zelfs een groepschat, en klik je op het pictogram van de emoji en de sticker. De optie “Maken” zal verschijnen, met een mooie “+” in het zicht, en dit is degene waarop we moeten klikken om te beginnen met het maken van de sticker. Het bestandsbeheer wordt geopend, waaruit we het beginbeeld voor de sticker kunnen kiezen, dat de achtergrond wordt.

Nadat we het achtergrondbeeld hebben geladen, kunnen we het bijsnijden, tekst toevoegen, emoji en zelfs andere stickers. Natuurlijk zijn er ook regelaars om elk object in de sticker-editor te roteren, en de mogelijkheid om het lettertype en de kleur van de ingevoegde tekst te veranderen. Kortom, de enige limiet is onze creativiteit.

Wanneer we tevreden zijn met onze creatie, hoeven we alleen nog maar op de verzendknop te drukken en de sticker wordt gedeeld met de chat-leden. Als alternatief kunnen we op “Gereed” klikken om de sticker op te slaan, zonder hem meteen te verzenden. Alle stickers die je verstuurt of opslaat, zijn onmiddellijk beschikbaar in de stickergedeelte.

Nieuwe stickereditor: wat ontbreekt

De nieuwe WhatsApp-stickereditor is echter niet perfect en heeft nog een aantal beperkingen. De stickers die je maakt, worden bijvoorbeeld niet gesynchroniseerd met WhatsApp voor smartphones, zodat je ze niet terugvindt tussen de stickers die beschikbaar zijn op je telefoon, zelfs als je ze zelf hebt gemaakt op WhatsApp Web.

Je kunt een sticker zelfs niet verwijderen uit de lijst met beschikbare stickers nadat je hem hebt gemaakt. Je moet dus voorzichtig zijn met het gebruik van deze nieuwe functie als je WhatsApp Web opent voor je werk op kantoor. Stickers die in een chat zijn gemaakt en verzonden, blijven beschikbaar (alleen voor ons, zoals hierboven uitgelegd) in andere chats.

Het is dus duidelijk dat dit een eerste ontwerp is van een functie die nog veel verfijning behoeft. Maar het is al beschikbaar voor bijna iedereen en, mits goed gebruikt (en niet misbruikt), is het erg leuk.