Wat is een raam?

(1) Een omsloten, rechthoekig gebied op een beeldscherm. De meeste moderne besturingssystemen en applicaties hebben grafische gebruikersinterfaces (GUI’s) waarmee u uw beeldscherm in verschillende vensters kunt verdelen. Binnen elk venster kunt u een ander programma uitvoeren of verschillende gegevens weergeven.

Windows is vooral waardevol in multitasking-omgevingen, waardoor u meerdere programma’s tegelijk kunt uitvoeren. Door uw beeldscherm in vensters op te delen, kunt u de uitvoer van alle programma’s tegelijkertijd zien. Om invoer in een programma in te voeren, klikt u eenvoudig op het gewenste venster om dit het voorgrondproces te maken.

GUI’s, zoals degene die worden ondersteund door de Apple Macintosh of Windows, stellen u in staat de afmetingen en positie van elk venster in te stellen door de muis te bewegen en op de juiste knoppen te klikken. Ramen kunnen zo worden gerangschikt dat ze niet overlappen (betegelde ramen) of dat ze elkaar overlappen (overlappende ramen). Overlappende vensters (ook wel trapsgewijze vensters genoemd) lijken op een stapel vellen papier die op elkaar liggen; alleen het bovenste venster wordt volledig weergegeven. U kunt een venster naar de bovenkant van de stapel verplaatsen door de aanwijzer in het zichtbare gedeelte van het venster te plaatsen en op de muisknoppen te klikken. Dit staat bekend als popping. U kunt een venster vergroten om het hele scherm te vullen door het zoomvak van het venster te selecteren.

Naast het verplaatsen van vensters, het wijzigen van hun grootte, popping en zoomen, kunt u ook een heel venster vervangen door een pictogram (dit wordt ook wel minimaliseren genoemd). Een pictogram is een kleine afbeelding die het programma vertegenwoordigt dat in het venster wordt uitgevoerd. Door een venster in een pictogram om te zetten, kunt u ruimte op het weergavescherm vrijmaken zonder het venster volledig te wissen. Het is altijd mogelijk om het pictogram om te zetten in een venster wanneer u maar wilt.

(2) Een venster kan ook een logische weergave van een bestand zijn. Door het venster te verplaatsen, kunt u verschillende delen van het bestand bekijken.