Security as a Service groeit het snelst

De value added distributeur Softshell publiceert het “Vendor Report 2019”. Het rapport, dat nu aan zijn vijfde jaarlijkse editie toe is, geeft een overzicht van de wereldwijde markt voor cyberbeveiligingsleveranciers.

Als je een overzicht wilt krijgen van de cyberbeveiligingsindustrie in het algemeen, dan heb je heel wat te doen: De beveiligingsmarkt is uiterst dynamisch en wemelt van verkopers en probleemoplossende specialisten. U kunt zelf zoeken op websites van beurzen, speciale distributeurs, systeemhuizen en speciale beveiligingsevenementen, zoals de “IT-SECURITY Management & Technology Conference” van de Vogel IT-Akademie, of gewoon het actuele “Vendor Report 2019” van Softshell downloaden. De value-added distributor (VAD) met hoofdkantoor in München en een vestiging in Palo Alto, Californië, publiceert nu voor het vijfde jaar op rij het grootschalige overzicht van de internationale cyberbeveiligingsmarkt.

Komt en gaat op de beveiligingsmarkt

Het aantal fabrikanten dat dit jaar in de lijst is opgenomen, ligt nog net onder de grens van 2.000. Ongeveer tien procent van de vorig jaar genoteerde ondernemingen is uit de statistieken verdwenen als gevolg van overnames of insolventies. Niettemin is het aantal fabrikanten in het verslag met ongeveer 13 procent gestegen. Binnen een jaar zijn er dus ongeveer een kwart nieuwe beveiligingsbedrijven bijgekomen. Zoals verwacht is slechts een fractie van alle wereldspelers ook in Duitsland serieus actief, namelijk tien procent, waarbij het aantal aanbieders met 13 procent groei zowel in dit land als wereldwijd is toegenomen.

Volgens Softshell is het voornemen om als beveiligingsproducent bindend actief te worden op de Duitse markt meestal gemakkelijk te herkennen: Deze bedrijven richten een onderneming naar Duits recht op, onderhouden ook hun website in het Duits en bieden Duitstalige ondersteuning in de DACH-regio. “Het aantal gelukssoldaten dat simpelweg een nieuw product op de Duitse markt gooit, maar verder geen ambities heeft, blijft echter hoog”, waarschuwt Gerald Hahn.

IoT, AI, SaaS en SOC

De afkortingen die de technologische categorieën verklaren waarin de auteurs van de studie de opgesomde aanbieders indelen, nemen bijna een pagina in het rapport in beslag. Er tekenen zich echter duidelijke ontwikkelingen af: 15 procent van alle fabrikanten biedt al oplossingen voor de bescherming van IoT- of IIoT-omgevingen (Industrial/Internet of Things).

Volgens het onderzoek is het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) en ML (machine learning) in de beveiligingsomgeving in Duitstalige landen nog “niet erg goed ontwikkeld”. Ongeveer negen procent van de fabrikanten die op dit gebied actief zijn, maken volgens eigen zeggen gebruik van AI in hun beveiligingsoplossingen, maar dit zijn meestal “klassieke, traditionele functies die al in de oplossing zijn opgeslagen”, zo luidt de kritiek van de auteurs van de studie. “Echte AI-innovaties zullen vooral aan kracht winnen in het IIoT en in het kader van Industrie 4.0-strategieën”, voorspelt Gerald Hahn.

Hoewel de VAD de sterkste groei waarneemt bij het onderwerp “Security as a Service” (SaaS). 37 procent van alle fabrikanten biedt nu op SaaS gebaseerde oplossingen aan (2018: 24 %), waarvan negen procent al pure SaaS-aanbieders zijn. Voor het eerst is het verslag daarom in twee delen gesplitst. Terwijl het eerste deel handelt over de klassieke software- en hardwareleveranciers, geeft het tweede deel een overzicht van de SaaS-providers. Softshell signaleert een andere trend bij de aanbieders op het gebied van “Security Operations Centres” (SOC). Fabrikanten neigen er steeds meer toe SOC-diensten in hun portfolio op te nemen. Zes procent van alle fabrikanten zijn hier vertegenwoordigd.