Het datacenter bloeit, groeit en bloeit

Ondanks de aanhoudende groei van de cloud, houden veel bedrijven vast aan hun datacenters. Momenteel nemen zelfs de volumemodellen van de gevestigde fabrikanten toe. Tegelijkertijd zet de trend naar hybride cloud- en as-a-service-concepten door.

In de meeste bedrijven vormen hun eigen datacenters of, in het geval van kleinere bedrijven, serverruimtes nog steeds de ruggengraat van hun IT-infrastructuur. Hoewel de cloud business, vooral in de vorm van de grote hyperscalers, nog steeds snel groeit, blijft de traditionele server business ook intact in het lokale IT-kanaal. De meeste bedrijven vertrouwen op de hybride cloud in plaats van alle toepassingen en gegevens uit te besteden aan de publieke cloud. In ons eigen panelonderzoek naar deze kanaalfocus beoordeelde 45 procent van alle ondervraagde systeemhuizen de serverbusiness als zeer belangrijk en nog eens 35 procent als belangrijk voor hun bedrijf. Tegelijkertijd geeft 65 procent van de systeemhuizen aan dat integratie in een hybride cloudinfrastructuur van groot of zeer groot belang is voor hun klanten.

Er zijn verschillende redenen om vast te houden aan de eigen serverinfrastructuur. Sommige klanten maken zich zorgen over de naleving van public cloud-oplossingen, terwijl anderen voor hun software vertrouwen op oplossingen uit de sector die niet of slechts moeizaam naar de cloud kunnen worden verplaatst. En dan zijn er nog toepassingen die om prestatieredenen beter lokaal draaien. Hieronder valt ook het groeiende aantal edge-toepassingen, waarbij gegevens worden voorbewerkt op instapservers.

Aanvulling op het onderwerp
Groei bij gevestigde fabrikanten van x86-servers

Volgens de IDC Worldwide Quarterly Server Tracker is de wereldwijde servermarkt in het tweede kwartaal van 2021 met 2,5 procent gedaald, maar staat deze met een omzet van 23,6 miljard dollar nog steeds op een hoog niveau. Het aantal verkochte systemen steeg zelfs minimaal met 0,1 procent. Het verlies is volledig te wijten aan Inspur, ODM-fabrikanten en IBM. HPE, Dell en Lenovo, de drie gevestigde grote fabrikanten van x86-servers, konden daarentegen wel winst boeken. Inspur en de ODM’s hadden de afgelopen jaren sterk geprofiteerd van de uitbreiding van de datacenters van de grote cloud providers. De lagere omzet is het gevolg van het hogere aandeel goedkopere single-socket systemen.

HPE, Dell en Lenovo zijn de winnaars in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het datacenter wordt cloud-achtig

In de enterprise-sector of grotere bedrijven in het middensegment gaat het eigen datacenter steeds meer op de cloud lijken. Door toepassingen te modulariseren en in containers onder te brengen, kunnen toepassingen sneller worden uitgerold. Bovendien wordt het beheer van hardware en software zoveel mogelijk geautomatiseerd. Dit is ook bedoeld om de scheiding tussen ontwikkeling en exploitatie op te heffen en zo tot een wendbaarder bedrijfsmodel te komen. Een belangrijke adoptie uit de cloudwereld is “Infrastructure as Code” (IaC) als een verdere ontwikkeling van het configuratiebeheer van servers. Orkestratieoplossingen zoals Kubernetes, die al door heel wat serverfabrikanten worden geïntegreerd in hun eigen platformen voor het beheer van apparaten, worden ook steeds belangrijker. Dit is bedoeld om gedistribueerde Kubernetes-clusters samen te beheren over de verschillende omgevingen in de hybride cloud.

Hypergeconvergeerde infrastructuuroplossingen zijn hier de eerste keuze voor veel bedrijven, aangezien de werking van DevOps-benaderingen met een bestaande conventionele serverinfrastructuur vaak moeilijk te realiseren is door een gebrek aan geschikte interfaces voor automatisering. Belangrijke aanbieders van HCI-softwareoplossingen zoals VMware of Nutanix hebben hun platforms al dienovereenkomstig uitgebreid. Met het Tanzu Application Platform heeft VMware zijn eigen Kubernetes-oplossing verder uitgebreid, Nutanix werkt nauw samen met Red Hat voor het gebruik van OpenShift. Met Azure Stack HCI biedt Microsoft ook een HCI-oplossing voor On Premises als een service, die op veel systemen kan worden gebruikt en natuurlijk bijzonder geschikt is voor integratie met de Azure Cloud.

Een nadeel van HCI, het gebrek aan horizontale schaalbaarheid, zou moeten worden verholpen door Composable Infrastructure (CI). Dit verwijst naar systemen met een hoge abstractiegraad die IT-resources zoals rekenkracht, opslag en netwerk uit een dynamische pool samenvoegen naargelang van de behoeften van de workload, en deze aan het einde van het gebruik weer terugbrengen in de pool.

Van de partners die we hebben ondervraagd, gelooft maar liefst 69 procent dat CI heeft wat nodig is om de convergente of hyperconvergente systemen die nu in gebruik zijn in de toekomst te vervangen.

In het moderne datacenter is de serverconsole er alleen voor noodgevallen. Alle andere administratieve taken moeten zo veel mogelijk worden geautomatiseerd.

De terugkeer van coprocessors

De huidige trend om intelligentie uit te besteden aan afzonderlijke componenten om de hoofdprocessor te ontlasten, past ook in deze trend. Een voorbeeld hiervan zijn DPU’s (Data Processing Units), die een verdere ontwikkeling zijn van de Smart NIC’s die al enige tijd worden gebruikt, met name in de datacenters van hyperscalers. DPU’s zijn nog slimmere netwerkkaarten waarop zich naast de FPGA ook een CPU en soms zelfs een GPU bevindt. Belangrijke fabrikanten hier zijn Nvidia met Mellanox, Broadcom, Marvell, Xilinx, de start-up Fungible en sinds kort ook Intel. DPU’s nemen pakketverwerkingstaken in het netwerk over van de server-CPU’s, wat bij 100 GBit en met technologieën zoals virtuele schakelaars een aanzienlijke belasting kan betekenen. Dit is vooral het geval in gecontaineriseerde infrastructuren met een groot aantal microservices.

Dit maakt deze kaarten interessant voor zakelijke gebruikers. In de toekomst moeten de steeds snellere SSD’s met geïntegreerde FPGA’s ook de hoofdprocessor aflossen bij taken als gegevensanalyse of zoeken in grote gegevensreeksen. Dergelijke technieken worden voornamelijk gebruikt door de grote cloud providers, aangezien zij hun toepassingen dienovereenkomstig kunnen aanpassen en optimaliseren. Maar na verloop van tijd zullen ze ook worden ondersteund door standaardsoftware en dus ook hun weg vinden naar kleinere datacenters.

Aanvullende informatie over het onderwerp
Partneradvies Concat: HCI wordt steeds belangrijker

Volgens Concat passen hyperconvergente oplossingen en datacenters as a service ook bij het MKB, mits de randvoorwaarden passen. Onze vragen worden beantwoord door Stefan Voigt, Account Manager, en Julian Anstätt, Senior Consultant As-a-Service bij Concat.

ITB: In hoeverre spelen hyperconvergente oplossingen nu ook een rol voor klanten uit de MKB-omgeving? Is er hier sprake van een trend weg van traditionele serveroplossingen?

Voigt: Dat hangt heel erg af van het individuele geval. HCI wordt steeds belangrijker, maar het past niet bij elke klant. Beide concepten hebben hun bestaansrecht. De voordelen van hyperconvergentie zijn echter zo overtuigend dat het ook voor kleine en middelgrote ondernemingen de moeite waard is om deze technologie te overwegen. Computers, opslag en netwerken in één systeem vereenvoudigt en automatiseert het onderhoud en beheer. De geïntegreerde fouttolerantie zorgt ook voor een hogere beschikbaarheid. De verhouding tussen computer- en opslagbehoeften moet echter wel kloppen!

ITB: Sommige fabrikanten promoten nu ook as-a-service-concepten voor datacenters van klanten. Ziet u hier ook vraag naar bij klanten uit het midden- en kleinbedrijf, of biedt u dergelijke oplossingen aan voor deze klantenkring?

Julian Anstätt, Senior Consultant As-a-Service bij Concat.

Anstätt: Ja, de vraag is er zeker, en deze neemt ook toe. Hiervoor kunnen twee redenen worden aangewezen: KMO-klanten hebben vaak een hoge kostendruk. Bovendien vinden zij het als gevolg van de digitalisering moeilijk om de groei van hun IT vijf jaar van tevoren nauwkeurig te voorspellen. Daarom is de as-a-service-benadering zo interessant voor het MKB. Wij bieden dergelijke oplossingen al meer dan vijf jaar aan. De on-premises variant is echter alleen lucratief bij 300 of meer IT seats, omdat anders de basiskosten te hoog zijn. Hoe kleiner de IT van de klant, hoe hoger de kosten. Daarom exploiteren wij onze eigen infrastructuren in Duitse datacentra voor kleine en middelgrote ondernemingen, zodat wij hun IT-capaciteiten kunnen bieden die precies op hun behoeften zijn afgestemd. Daarbij worden de basiskosten gespreid over meerdere klanten, en dat maakt het betaalbaar voor het MKB.

Het eigen datacenter als dienst

Het lenen van de cloud komt niet alleen naar lokale datacenters in de vorm van technologieën, maar ook in de bedrijfsmodellen. Device-as-a-service-aanbiedingen zoals HPE Greenlake, Dell Apex en, meer recent, Fujitsu uScale introduceren hier cloud-achtige gebruiks- en factureringsmodellen, die klanten meer flexibiliteit en lagere eenmalige investeringen moeten opleveren. Met name downscaling is echter niet zo eenvoudig, aangezien de hardwarebronnen die niet langer worden gebruikt, zich in het datacenter van de individuele afnemer bevinden en niet kunnen worden gebruikt voor workloads van andere afnemers zoals in de publieke cloud. Daarom is er altijd een maandelijks basisbedrag en zijn er minimumtermijnen voor Device-as-a-Service-aanbiedingen.

In ruil daarvoor omvatten abonnementsaanbiedingen al installatie en configuratie na bestelling, alsmede onderhoud en ondersteuning tijdens het gebruik. Via een beheersplatform krijgt de IT-afdeling van de bedrijven of een systeemhuis dat de IT-ondersteuning overneemt, een gedetailleerd inzicht in de gebruikte middelen en de daaruit voortvloeiende kosten. Bovendien zijn cloud-gebaseerde zelfbedieningsplatforms bedoeld om het gebruik van toepassingen vergelijkbaar te maken met die in de publieke cloud. Klanten hoeven alleen maar aan te geven wat voor soort toepassingen ze willen draaien, bijvoorbeeld compute workloads, data-intensieve toepassingen of AI-toepassingen, hoeveel instances ze nodig hebben en hoe lang de contracttermijn moet zijn. Afhankelijk hiervan wordt de voor hen optimale hardware samengesteld en geïnstalleerd, zonder dat de klant zich zorgen hoeft te maken over de specifieke systemen.

Aanvullende informatie over het onderwerp
Partneradvies Profi AG: De cloud in uw eigen datacenter

Met HCI kunnen zelfs kleine en middelgrote ondernemingen de cloud in hun eigen datacenter brengen. En ook voor middelgrote bedrijven wordt Capex steeds belangrijker, legt Stefan Langhirt uit in een interview. Hij is Head of Business Operations bij Profi AG.

ITB: In hoeverre spelen hyperconvergente oplossingen nu ook een rol voor klanten uit de MKB-omgeving? Is er hier sprake van een trend weg van traditionele serveroplossingen?

Langhirt: Vooral kleine en middelgrote ondernemingen worden geconfronteerd met de uitdaging dat zij steeds complexere systemen met verschillende hardware-, netwerk- en virtualisatiecomponenten moeten beheren met een meestal klein IT-team. Bovendien worden de eisen van de gespecialiseerde diensten met betrekking tot schaalbaarheid en snelle beschikbaarstelling van CPU-resources en opslagcapaciteiten steeds hoger. Aangezien deze componenten in een HCI-systeem worden gecombineerd in een softwaregedefinieerd systeem en gemakkelijk en centraal kunnen worden beheerd, wint de IT aanzienlijk aan doeltreffendheid en efficiëntie. Een ander voordeel is dat een HCI-oplossing een goede basis vormt om de klassieke server- en opslaginfrastructuren in het datacenter geschikt te maken voor de cloud. In een agile wereld kan de transformatie van toepassingen en processen alleen snel en met succes worden doorgevoerd als de onderliggende IT op een flexibele en geautomatiseerde manier kan worden geleverd. Met hypergeconvergeerde systemen en de bijbehorende middleware kan de IT-afdeling relatief snel en eenvoudig een cloudinfrastructuur in het eigen datacenter bouwen en de bedrijfsafdelingen vergelijkbare SLA’s bieden als publieke cloudproviders – wat de volgende stap, namelijk het verplaatsen van workloads naar de publieke cloud, natuurlijk veel eenvoudiger maakt. Dit is precies de reden waarom Nutanix enige tijd geleden de naam HCI heeft veranderd van “Hyperconverged Infrastructure” in “Hybrid Cloud Infrastructure”.

Stefan Langhirt, Division Manager Business Operations bij Profi AG

Stefan Langhirt, Division Manager Business Operations bij Profi AG

ITB: Sommige fabrikanten promoten nu as-a-service-concepten voor de eigen datacenters van klanten. Ziet u hier ook vraag naar bij klanten uit het midden- en kleinbedrijf of biedt u dergelijke oplossingen aan voor deze klantenkring?

Langhirt: De trend van capex naar opex is ook bij veel middelgrote klanten zichtbaar en kan ook steeds vaker worden waargenomen in de IT-infrastructuur. Helaas zijn de vele modellen nog zeer individueel en moeilijk te vergelijken, zodat er nog enige verduidelijking nodig is. De onderliggende kosten- en prijsstructuren zijn ook niet erg transparant, dus je moet de business case zorgvuldig evalueren – IaaS-aanbiedingen van hyperscalers kunnen ook verstandige alternatieven zijn. Wij houden deze ontwikkeling in ieder geval nauwlettend in de gaten om onze klanten in de toekomst optimaal te kunnen adviseren over welke alternatieven voor hen de juiste aanpak zijn.

Huidige en komende trends in serverprocessors

Er is momenteel veel aan de hand. AMD is erin geslaagd zijn totale verkoop in de afgelopen maanden te verdubbelen. Ondertussen is de fabrikant er ook in geslaagd de verkoop van Epyc-processoren aanzienlijk op te drijven. Het segment van enterprise, embedded en semi-custom processoren, dat naast Epyc ook APU’s in consoles omvat, is recentelijk met 69 procent gegroeid. Bij server-CPU’s speelde de vraag van hyperscalers een grote rol, waar Intel in het laatste kwartaal een daling van 20 procent leed.

Aan de andere kant was de processorfabrikant in het afgelopen kwartaal succesvol met de nieuwe Ice Lake Xeons voor zakelijke klanten en in de publieke sector. Het zijn Intels eerste 10nm serverprocessoren en ze komen dicht in de buurt van de prestaties per core van de huidige AMD Epyc-processoren uit de Milan-serie. AMD heeft met die laatste echter nog steeds het voordeel dat het modellen kan aanbieden met maximaal 64 cores, terwijl met Ice Lake SP het einde van de lijn al is bereikt met 40 cores. Vergeleken met de voorgangers Cooper Lake en Cascade Lake met maximaal 28 cores per dobbelsteen is dit echter nog steeds een grote stap voorwaarts.

Sailesh Kottapalli, hoofdarchitect in de Datacenter Processor Architecture Group bij Intel, laat een Sapphire Rapids-chip zien.

Sailesh Kottapalli, hoofdarchitect in de Datacenter Processor Architecture Group bij Intel, laat een Sapphire Rapids-chip zien.

In het begin van 2022 moet de volgende Xeon-generatie worden gelanceerd met Sapphire Rapids en de prestatiekroon voor Intel heroveren. De processor, die net als Alder Lake wordt vervaardigd in het Intel 7-proces, is niet langer monolithisch opgebouwd maar bestaat uit verschillende tegels. In totaal zullen vermoedelijk tot 60 kernen per processor mogelijk zijn. Zij zijn gebaseerd op de Golden Cove-architectuur, die Intel ook gebruikt voor de prestatiekernen van de Alder Lake Core-processoren. Daarnaast zijn er echter nog andere prestatieverhogende features, zoals ondersteuning voor DDR5-geheugen met vier geheugencontrollers en acht geheugenkanalen, directe aansluiting van HBM-modules en ondersteuning voor PCIe 5.0. Ultra Path Interconnect (UPI) 2.0 moet zorgen voor betere schaalbaarheid in multi-socket systemen, en ondersteuning voor Compute Express Link (CLX) 1.1 moet zorgen voor snelle aansluiting van accelerators.

AMD heeft nog geen concrete uitspraken gedaan over de aankomende Epyc-modellen. Er zijn echter aanwijzingen dat Milan-X een tussenstop zal zijn voor de stap naar Zen 4. Het gebruik van 3D-cache wordt verondersteld Epyc-processoren met 768 in plaats van maximaal 256 MB level 3-cache mogelijk te maken. Hier worden extra geheugenchips rechtstreeks op de CCD’s (Compute Core Dies) aangebracht met behulp van een stacking-technologie die samen met TSMC is ontwikkeld. Later in het jaar volgt de Zen 4-processor Epyc Genoa met DDR5 en AVX-512. Geruchten spreken van maximaal 96 cores.