Euronics moet als merk op de voorgrond treden

Het Euronics-congres vond dit jaar plaats in het expositiecentrum van Leipzig onder het motto “Overwinning van de sterren”. Het doel was om de samenwerkingspartners in de stemming te brengen voor de nieuwe merkidentiteit met motiverende presentaties.

“Moge het merk met u zijn!” Met deze woorden beschreef de moderator van het evenement, Barbara Schöneberg, treffend het thema van het Euronics-congres van dit jaar. De nieuwe huisstijl werd vorig jaar al aan de vakhandel voorgesteld, maar nu moesten zij zich verenigd achter “Euronics” scharen. Het publiek werd gemotiveerd door lezingen van gerenommeerde sprekers.

Merkenexpert Bernd Michael toonde in zijn presentatie de succesconcepten van verschillende reeds op de markt gevestigde merken en gaf Euronics-dealers zo stof tot nadenken.

Psycholoog Hans-Georg Häusle legde uit waar het merk Euronics en de concurrentie in het brein van een mens gepositioneerd zijn. Hieruit leidde hij vervolgens af tot welke doelgroep de samenwerking zich het best zou moeten richten. En omdat zonder goed teamwork geen optimaal resultaat kan worden bereikt, gaf Heiner Brand, de nationale handbalcoach, een lezing over teamleiderschap.

Bijna allemaal omgedoopt

Van de 960 vestigingen zijn er tot nu toe ongeveer 850 omgedoopt tot het “Euronics”-merk. Dit heeft de gespecialiseerde handelssamenwerking meer dan drie miljoen euro gekost. Degenen die nog willen profiteren van de kostensubsidies moeten zich haasten. De deadline is 30 juni, kondigde Werner Winkelmann, woordvoerder van het bestuur, aan. Zijn visie is om het Duitse marktaandeel te vergroten van elf naar veertien procent in 2012. Daarnaast moeten de Euronics-winkels tot de top drie behoren in de keuze van eindklanten.

Op zaterdag en zondag konden de winkeliers dan door de in-house beurs struinen en een idee krijgen van wat de bijna 200 exposanten te bieden hadden. Zij konden productinnovaties uit alle sectoren – van consumentenelektronica tot thuistechnologie – bekijken. Een bijzonder hoogtepunt was het feest op zaterdagavond, waar zangeres Marianne Rosenberg optrad.

Mening van de redacteur

Ondanks de massale motivatiebenaderingen hebben de sterren van Euronics niet over de hele linie gewonnen. Uit gesprekken met de detailhandelaren is gebleken dat vooral degenen die vanaf het begin bij de samenwerking waren betrokken, de derde naamswijziging met scepsis bekeken. Eerst heetten ze “Interfunk” of “Ruefach”, toen “Red Zac” of “Masters” en nu gaan ze voor “Euronics”. Het volstaat immers niet de winkel een andere naam te geven; ondanks subsidies moet telkens in de huisstijl worden geïnvesteerd: bijvoorbeeld van de rode Red Zac naar de blauwe Euronics-uitstraling. Sommigen klaagden erover dat de naam van de detailhandelaar – vaak het onderscheidende merkteken van reeds lang gevestigde winkels – op de achtergrond moest worden geplaatst ten opzichte van het merk Euronics. Dit leidt soms tot verwarring bij de eindklant, die dan vraagt of de winkel nu aan Euronics is verkocht.