Huawei P50, eindelijk hebben we een datum

Huawei heeft een verrassingsaankondiging gedaan van een evenement dat gepland staat in Europa: wordt binnenkort gehouden, speculaties over producten die waarschijnlijk gelanceerd zullen worden

Opeens, na weken van stilte, is Huawei met een datum gekomen. De verrassingen houden daar echter niet op, want na een lange afwezigheid van het Oude Continent keert het Shenzhen-bedrijf terug op de Europese markt om iets nieuws (of meer dan één, wie weet) te lanceren dat technisch onbekend is.

Huawei heeft in feite niets meer vrijgegeven dan een afbeelding waarin weinig informatie staat rond wat lijkt op het profiel van een smartphone. De duidelijke indruk is dat het Chinese bedrijf zoveel mogelijk aandacht probeert te houden, na een periode van afwezigheid in het Westen die rumoer begon te maken, maar gerechtvaardigd werd door de moeilijkheden die volgden op de bekende (en onaangename) gebeurtenissen met de Verenigde Staten, die het bedrijf verboden hebben zaken te doen met Amerikaanse bedrijven. Daarom presenteert Huawei sinds enige tijd minder smartphones dan in zijn hoogtijdagen, zelfs in eigen land, waar er wel een software-oplossing is om het gebrek aan Android te compenseren (namelijk HarmonyOS 2.0), maar weinig op het gebied van hardware.

Datum en tijdstip van het Huawei-evenement

De poster die Huawei aan de pers heeft uitgedeeld, bevat, zoals verwacht, slechts een paar stukjes informatie. En het is nog gemakkelijk voor het oog ook: het is een afbeelding op een zwarte achtergrond onderbroken door het logo, het enige bijschrift over het product (Launch event for a new Huawei product), het profiel van een smartphone en tot slot de datum, 21 oktober aanstaande in Wenen, Oostenrijk.

De achtergrondinformatie wordt gemeld door de gasten: het evenement begint om 15.00 uur Italiaanse tijd en zal worden gehost door de heer Derek Yu, dat wil zeggen de president van de Huawei Consumer Business Group voor Europa en Canada. De datum is er dus, maar we weten (begrijpelijkerwijs) nog steeds niet welk product onthuld zal worden.

Mogelijk Europees debuut van de Huawei P50

De nummer één verdachten zijn de Huawei P50 en Huawei P50 Pro, die eind juli officieel werden gemaakt in China en waarvan de komst naar Europa tot nu toe onzeker is gebleven. Sommige mensen, kruisverwijzingen het tijdstip van het evenement (oktober) met Huawei’s gewoonten in voorgaande jaren, hebben gespeculeerd dat het zou kunnen gaan om de Huawei Mate 50, meestal onthuld in de herfst.

Maar dit lijkt eerlijk gezegd onwaarschijnlijk, aangezien het weinig zin zou hebben voor het bedrijf om een dergelijk product eerst in Europa en dan in China te presenteren: de enige markt (of bijna) waar Huawei momenteel actief is op smartphonegebied is de binnenlandse markt, waar het kan rekenen op een besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld om Android te vervangen en op een nog steeds aanzienlijk marktaandeel dat zich niets aantrekt van het ontbreken van Google-apps en -diensten, aangezien deze in China door de overheid zijn verboden.

In Europa is uit de cijfers van Huawei gebleken dat er voor westerse gebruikers te veel compromissen worden gesloten en dat meer dan een paar mensen bij de aanschaf van een smartphone met tegenzin de mogelijkheid van een Huawei hebben afgewezen. Het bedrijf is er duidelijk van overtuigd dat de kwaliteiten van de P50 en P50 Pro meer liefhebbers zullen overtuigen dan in het recente verleden, en daarom komen ze naar Europa.