Hoe werkt beengeleiding hoofdtelefoon

Het geluid wordt niet alleen door het trommelvlies, maar ook door de botten van de kaak en het kaakbeen doorgegeven

De nieuwe grens van het luisteren naar muziek is beengeleiding. Wij zijn eraan gewend een hoofdtelefoon (in-ear, on-ear of over-ear) te gebruiken om ons op de bank te ontspannen en naar onze favoriete zangers te luisteren. En we gebruiken ze ook op het werk om naar muziek te luisteren zonder onze collega’s te storen of voor Skype-gesprekken.

De toekomst van koptelefoons zal echter heel anders zijn. En nieuwe modellen hoofdtelefoons zullen hun intrede doen. Botgeleiding zal een belangrijke rol spelen in deze verandering. Het auditieve systeem bestaat niet alleen uit het trommelvlies, ook de botten van de kaak en het kaakbeen dragen geluid over. De mens hoort zijn eigen stem door de botten in zijn gezicht. Niemand heeft ooit gebruik gemaakt van de mogelijkheid van gezichtsbeenderen om geluid te geleiden om naar muziek of films te luisteren vanaf een computer of smartphone. De laatste jaren is de situatie echter veranderd en produceren bedrijven nu beengeleidende hoofdtelefoons. Hier leest u hoe ze werken.

Wat beengeleiding-hoofdtelefoons zijn en hoe ze werken

Botgeleiding-hoofdtelefoons zijn oortelefoons die geen gebruik maken van het trommelvlies om geluid te verspreiden, maar van de botten van de kaak en het kaakbeen. In de 19e eeuw had Beethoven al begrepen dat gezichtsbeenderen geluid kunnen geleiden: toen hij aan gehoorverlies leed (een ziekte die tot volledige doofheid leidt), bond hij een staafje aan de pianosnaren en hield dat tussen zijn tanden. Dankzij deze list kon hij het geluid horen dat door het muziekinstrument werd voortgebracht. Walvissen kunnen ook ultrageluiden oppikken via hun kaakbeenderen. Het is dus niet alleen een menselijke eigenschap.

Botgeleiding-hoofdtelefoons werken op een heel andere manier dan de normale oortelefoons die we in het dagelijks leven gebruiken. In plaats van in de gehoorgang of bovenop de oorschelp te worden geplaatst, wordt een beengeleidingshoofdtelefoon geplaatst op de overgang van de kaak naar het kaakbeen. Het geluid omzeilt het trommelvlies en gaat rechtstreeks naar de middenoorgang en vervolgens naar het slakkenhuis, het binnenste gedeelte van het oor.

Waarom een beengeleidingshoofdtelefoon

Hoewel een beengeleidingshoofdtelefoon nog niet erg populair is, heeft hij verschillende voordelen ten opzichte van een gewone hoofdtelefoon. Ze stellen mensen bijvoorbeeld in staat te horen wat er om hen heen gebeurt. Wanneer u traint en naar muziek luistert met een hoofdtelefoon in het oor, is het moeilijk om geluiden van buitenaf te horen. En dat kan een probleem zijn, vooral voor uw persoonlijke veiligheid.

Bone-conduction-hoofdtelefoons gebruiken ook de botten van de kaak en het kaakbeen om het trommelvlies vast te zetten, zodat letsel door hard geluid wordt voorkomen.