Sociaal leren is het proces van leren door samenwerking en interactie met anderen. Sociaal leren is niet beperkt tot alleen direct of indirect contact, omdat het leren mogelijk maakt in een klaslokaal, een zakelijke werkomgeving, online of echt overal en altijd.
Het toenemende gebruik van e-learning, mlearning en sociale netwerktechnologie in het afgelopen decennium heeft geresulteerd in een dramatische toename van zowel sociale leermiddelen als kansen, zowel op onderwijsniveau als in zakelijke trainings- en leeromgevingen.
Specifieke voorbeelden van sociaal leren zijn face-to-face interacties, samenwerkingsprojecten, online lessen, teambuildinguitjes en oefeningen, interactieve chatsessies, sociale netwerken en meer.
Hoe docenten sociaal leren inzetten in hun leerplannen
Door gebruik te maken van technieken voor sociaal leren in hun les- en trainingsprogramma’s, kunnen docenten een groter publiek bereiken en beter in contact komen met een grotere verscheidenheid aan studenten. Sociaal leren creĆ«ert ook een grotere verscheidenheid aan mogelijkheden voor betrokkenheid en voortdurende discussie en leren buiten de klasomgeving, en het helpt studenten om van elkaar te leren en de educatieve inhoud beter te assimileren.
Sociaal leren vormt ook een sleutelcomponent in de 70: 20: 10 model voor leren en ontwikkelen, waarin wordt aangenomen dat studenten en werknemers het beste leren (70%) door te doen (leren op het werk of directe betrokkenheid bij projecten), gevolgd door sociaal leren door interacties met leeftijdsgenoten (20%), en tot slot 10% ten opzichte van traditionele klasomgevingen onder leiding van een instructeur.