geïntegreerde

Geïntegreerd verwijst naar twee of meer componenten die samenvloeien tot een enkel systeem. Integrated komt van het Latijnse woord geheel getal, wat geheel betekent. Hoewel de term een ​​enkelvoudige betekenis heeft ¢ €⠀ ?? componenten die zijn ontworpen om als één eenheid te functioneren. Het heeft meerdere toepassingen op IT-gebied. Het zou hardware, software of de combinatie van beide kunnen beschrijven.

Geïntegreerde hardware

Geïntegreerde hardware is wanneer een hardwareapparaat wordt gecombineerd in een ander apparaat. Zo hebben meerdere moederborden een ingebouwde netwerkkaart, videokaart of geluidskaart. Deze apparaten kunnen worden in- en uitgeschakeld via de CMOS of door een jumper of DIP-schakelaar op het moederbord te gebruiken.

Geïntegreerde hardwarecomponenten kunnen ruimte besparen en fabricagekosten verlagen, maar het kan ook de prestaties beperken. Een ander voorbeeld van geïntegreerde hardware is een laptop met geïntegreerde grafische chips die in het moederbord zijn ingebouwd. En in sommige gevallen is de grafische processor rechtstreeks in de CPU geïntegreerd.

Geïntegreerde software

Geïntegreerde software is een verzameling software die verschillende toepassingen in één programma combineert en doorgaans ten minste tekstverwerkings-, spreadsheet- en databasebeheerfunctionaliteit biedt. Het wordt het meest gebruikt op pc’s waar de toepassingen zijn gegroepeerd in de vorm van een suite en toegankelijk zijn via een gemeenschappelijk startpunt. Populaire voorbeelden van geïntegreerde software zijn Adobe InDesign en Microsoft Office.

Geïntegreerde softwaresystemen bieden dergelijke voordelen:

  • Lage kosten vergeleken met het afzonderlijk kopen van elke applicatie
  • Een consistente interface van de ene applicatie naar de andere
  • Mogelijkheid om informatie tussen applicaties te delen
  • Ideaal voor persoonlijk of professioneel gebruik

Integratie

Evenzo verwijst integratie op IT-gebied naar de verbinding van gegevens, applicaties, API’s en apparaten binnen een organisatie. Integratie verbindt niet alleen, maar voegt ook waarde toe door nieuwe functionaliteiten die worden geboden door verschillende systeemfuncties met elkaar te verbinden. Een voorbeeld hiervan is Apache Kafka, een open source platform waarmee gebruikers gegevensstromen kunnen integreren met applicaties.

Applicatie-integratie is het samenvoegen en optimaliseren van gegevens en workflows tussen twee ongelijksoortige softwareapplicaties. Hiermee kunnen twee applicaties, elk ontworpen voor hun eigen specifieke doel, samenwerken. Hierdoor kunnen bedrijven een verscheidenheid aan functies in hun hele infrastructuur organiseren. Het vermindert redundantie en gegevensduplicatie. Een digitale winkel die Shopify gebruikt, moet bijvoorbeeld worden geïntegreerd met een ERP-applicatie om ervoor te zorgen dat e-commercegegevens communiceren met fulfillment-processen.