Wat is COTS?

COTS staat voor “commercial off-the-shelf” of “componenten-off-the-shelf”. COTS-producten zijn dus aanbiedingen die in massa worden geproduceerd en volledig ongewijzigd worden gebruikt, wat uit kostenoogpunt bijzonder voordelig kan zijn.

In het ideale geval brengen COTS-producten kostenvoordelen met zich mee. Omdat een COTS-software of een COTS-applicatie bijvoorbeeld ongewijzigd kan worden gebruikt, zijn er geen aanpassingskosten. De ontwikkelingskosten voor COTS-aanbiedingen, zoals een COTS-applicatie, zijn over het algemeen lager en worden gedragen door de markt als geheel – in plaats van alleen door individuele klanten.

COTS-software is standaard

In feite is de COTS-toepassing of COTS-software over het algemeen standaard. Kantoorprogramma’s, besturingssystemen of mailprogramma’s zijn klassieke voorbeelden van COTS-producten.

Naast COTS-applicaties en COTS-software zijn er echter ook veel producten in de hardwaresector die tot het klassieke COTS-aanbod behoren. Overeenkomstige componenten zijn bijvoorbeeld versterkers, geheugensticks, schuifregisters of comparatoren.

Hoewel deze COTS-aanbiedingen strikt genomen niet volledig onder deze vereisten vallen, zijn bijvoorbeeld geprefabriceerde computersystemen (bijv. laptops) ook typische COTS-producten. Dit geldt in het bijzonder voor de constructie van computerclusters.

MOTS: aanvulling op COTS

Bedrijven kiezen bijvoorbeeld vaak voor een overeenkomstige mix van MOTS- en COTS-software als systeem voor enterprise resource planning. Een COTS-toepassing van het nieuwsgebied toont eerst nieuws uit een bepaald gebied op verzoek van de gebruiker. Het is vergelijkbaar op het gebied van hardware. Ook hier geldt dat veel COTS-producten ook MOTS zijn – bijvoorbeeld als een harde schijf nog in een computer kan worden ingebouwd.