Samen met Tableau Software voerde Lünendonk een onderzoek uit naar Consulting 4.0. De studie verduidelijkt de vragen hoe Big Data analytics software de consulting business verandert. Passend bij het onderwerp van de studie werden de resultaten gevisualiseerd in een interactief dashboard.
In samenwerking met softwarefabrikant Tableau ontwierp Lünendonk een studie met de titel “Consulting 4.0 – Betere consulting door efficiëntere data-analyse en visual analytics?” Vooral adviesbureaus gedijen bij gegevensanalyse. En de gegevensstroom neemt voortdurend toe. Daarom is het des te belangrijker de analyse zo doeltreffend en zinvol mogelijk te maken om er de meeste toegevoegde waarde uit te halen. Adviesbureaus moeten in staat zijn de stortvloed aan gegevens en de complexe structuren te evalueren en te analyseren.
Lünendonk wil in de studie de volgende vragen ophelderen: Hoe en in welke vorm gebruiken consultants moderne data-analysesoftware in hun dagelijks werk, vandaag en in de toekomst? Verbetert dit het projectresultaat en de waardebijdrage? Zijn er al op gegevens gebaseerde adviesproducten in opkomst die klanten permanent als oplossing gebruiken?
Vaste analyses
Een van de resultaten van het onderzoek was dat analytische tools in de praktijk vooral worden gebruikt voor het evalueren van projecten van klanten en het bewaken van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s). In de toekomst willen de adviesbureaus echter meer taken overdragen aan software-instrumenten voor gegevensanalyse. Bedrijven hopen hierdoor meer tijd te winnen bij hun dagelijkse werkzaamheden. 60 procent verklaart dat de analysefase gepaard gaat met een zeer hoge of hoge werklast. Volgens de studie ziet slechts 19 procent de hoge werkdruk in twee jaar terug. Er ontstaat een duidelijker beeld voor het invoeren en opschonen van gegevens. Hier ziet 70 procent de toekomst 20 procent.
“Bijna elke tweede consultant verwacht dat het gebruik van analysehulpmiddelen de benodigde tijd in de analyse- en implementatiefase zal halveren. De andere helft verwacht een nog hoger efficiëntiepotentieel. Als deze inschatting juist blijkt te zijn, kunnen consultancyprojecten veel sneller worden doorgezet en zo bijdragen aan het succes van de onderneming voor zowel het adviesbureau als zijn klanten”, aldus Mario Zillmann, Partner bij Lünendonk & Hossenfelder.
Ontwikkeling van adviesproducten
Zelfs bieden de analyse-instrumenten de mogelijkheid om op gegevens gebaseerde adviesproducten te ontwikkelen. 29 procent van de deelnemers aan de studie brengt dergelijke oplossingen al op de markt, nog eens 13 procent is van plan een adviesproduct te ontwikkelen. Momenteel worden zij vooral gebruikt in de productie, logistiek, inkoop en IT.
Het toegenomen gebruik van consultingtools vereist echter overeenkomstige vaardigheden, zoals het omgaan met de software. Dit vergroot op zijn beurt de behoefte aan opleiding en onderwijs om de software goed te kunnen gebruiken. Als kritische succesfactor voor toekomstige consultingprojecten noemen de deelnemers daarom niet alleen branche- en vakbekwaamheid, maar ook technologische competentie op het gebied van digitale consulting.
Zillmann adviseert ook een herbezinning: “In de toekomst zullen niet het merk en het imago van consulting bepalend zijn voor de gunning en het succes van consultingprojecten, maar het samenspel van de juiste consultingcompetenties. Daarom worden consultingbedrijven uitgedaagd om hun medewerkers dienovereenkomstig op te leiden en vandaag nog te investeren in technologieën.”
Over de studie
De Lünendonk-studie werd in een eerste editie uitgevoerd in 2016. Voor de tweede editie werden in januari en februari 2018 ongeveer 100 managementconsultants geënquêteerd. De individuele resultaten werden door studiepartner Tableau gevisualiseerd in een interactief dashboard, dat gratis kan worden geraadpleegd.