Toshiba kondigt harde schijf aan voor extreme omgevingen

Ononderbroken werking en 5.500 meter hoogte zijn geen probleem voor de nieuwe harde schijven van Toshiba. De maximale opslagcapaciteit is 100 gigabyte. De 2,5-inch harde schijven zijn ontworpen voor industriële toepassingen.

De Toshiba Storage Device Division presenteert twee harde schijven met geoptimaliseerde temperatuur, die zijn ontworpen voor 24×7 continubedrijf: de SATA HDD MK1060GSCX en de PATA HDD MK8050GACY. De twee 2,5-inch HDD’s draaien met 4.200 rpm en zijn speciaal ontworpen voor industriële toepassingen.

De MK8050GACY heeft een opslagcapaciteit van 80 gigabyte, terwijl de MK1060GSCX 100 gigabyte aan opslagruimte biedt. Zij zijn bij uitstek geschikt voor gebruik als seriële ATA of parallelle ATA, waardoor zij geschikt zijn voor gebruik in digitale besturingssystemen, beveiligingsapparatuur of zelfs geldautomaten. Het robuuste en temperatuurbestendige ontwerp maakt de harde schijven ook voorbestemd voor gebruik in industriële toepassingen in productiefaciliteiten.

Een van de centrale kenmerken van de 2,5-inch harde schijven is dat ze kunnen worden gebruikt onder extreme omgevingsomstandigheden. Zo kan de MK1060GSCX worden gebruikt op hoogtes van -300 tot 5.650 meter en de MK8050GACY op hoogtes van -300 tot 5.500 meter. Bij 24×7 continubedrijf (low-duty cycle) werken de harde schijven in een temperatuurbereik van -15 tot +70 graden Celsius (gemeten aan het oppervlak van de behuizing). De trillingsbestendigheid van de twee HDD’s is ook hoger dan die van standaard HDD’s in de mobiele sector.

“De beschikbaarheid en prestaties van de huidige HDD’s maken de realisatie mogelijk van toepassingen die verder gaan dan het traditionele computergebruik op pc’s en in datacenters,” benadrukt Martin Larsson, vice president van de Storage Device Division van Toshiba Europe. “Met de nieuwe HDD-modellen kan Toshiba systeemontwerpers nu zeer beschikbare en kosteneffectieve HDD’s met hoge capaciteit bieden die voldoen aan de ontwerp- en bedrijfsvereisten van een breed scala aan niet-PC-systeemtoepassingen.”

De MK1060GSCX en MK8050GACY van Toshiba zullen in december 2010 verkrijgbaar zijn. Toshiba zegt dat de nieuwe harde schijven over een langere periode beschikbaar zullen worden gesteld, naar analogie van harde schijven voor de auto-industrie, omdat de ontwikkelingscycli voor toepassingen buiten pc-systemen langer zijn.