Android Auto, Driving Mode: hoe het eruit ziet

Google is eindelijk begonnen met het vrijgeven van Driving Mode op Kaarten-apps, ter vervanging van de huidige Android Auto smartphone-app: hier is wat de nieuwe functie kan doen

Na meer dan een jaar sinds de aankondiging, brengt Google eindelijk een langverwachte functie uit: Driving Mode binnen Goolgle Maps op Android-smartphones. Deze functie vervangt de huidige Android Auto app voor smartphones en integreert de digitale assistent 100% in Android Auto.

Driving Mode, in essentie, gaat over het veiliger maken van het gebruik van je Android smartphone in de auto tijdens het rijden. Het is in feite een nieuwe interface die naast het navigatiesysteem kan worden gestart. Het kan gebruikmaken van de spraakopdrachten van Assistant en stelt ons in staat snel en zonder afleiding andere apps te openen. In de praktijk doet het hetzelfde op de smartphone als Android Auto doet op de infotainmentsystemen van moderne auto’s. Een soortgelijke functionaliteit werd geïntroduceerd in de Android Auto app voor smartphones, maar tot complete verwarring van de gebruikers: de app werd eerst vrijgegeven voor het grote publiek, werd toen teruggetrokken, keerde toen terug, en zal nu naar verwachting volledig worden vervangen door de Driving Mode.

Driving Mode: who’s got it

Het is belangrijk om op te merken dat de Driving Mode op dit moment alleen is gesignaleerd op de Amerikaanse Google Maps apps. Dit zijn echter officiële stabiele apps en geen beta’s voor testers. Bovendien is de aanwezigheid van de rijmodus niet afhankelijk van de app-versie.

Dit suggereert dat Google, aan de serverzijde, de rijmodus geleidelijk aan activeert voor steeds grotere groepen gebruikers. Italiaanse apps laten deze nieuwe functie momenteel echter nog niet zien, hoewel dat slechts een kwestie van dagen of zelfs uren zou kunnen zijn.

Rijmodus: hoe te controleren of deze actief is

De enige manier om te weten of we geluk hebben en onze Kaarten-app de rijmodus al beschikbaar heeft, is door dit op te zoeken in de instellingen. Nadat we op onze profielfoto hebben getikt, in de rechterbovenhoek, moeten we naar Instellingen > Navigatorinstellingen > Google Assistent-instellingen.

Voordat we op dit laatste tabblad tikken, kunnen we echter controleren of de beschrijving “Rijmodus beheren” verschijnt. Als de beschrijving er is, dan is de functie er ook.

Rijmodus: waar het voor is

Op de manier waarop het werd gepresenteerd tijdens Google I/O 2019, en het is nog niet bekend of dat precies zo zal zijn in de definitieve versie, is de Rijmodus een groot gemak.

Als het is geactiveerd, biedt het bijvoorbeeld gepersonaliseerde routesuggesties op basis van onze agenda-afspraken, toont het ons de plaatsen die we recent op Maps hebben opgezocht, biedt het ons toegang tot berichten en oproepen (inclusief gemiste oproepen) zonder de navigatie-app te verlaten, en laat het ons zelfs naar muziek luisteren via de apps die op de smartphone zijn geïnstalleerd.

Dit alles doet Android Auto in de praktijk ook, behalve dat de Driving Mode ook kan worden gebruikt in auto’s die niet compatibel zijn met Android Auto.