Sun koopt virtualbox-aanbieder Innotek

Twee open source-enthousiastelingen hebben elkaar gevonden: Sun vervolledigt haar reële produktportfolio met de aankoop van Innotek, de leverancier van het 20-megabyte virtualisatie-instrument “Virtualbox”. Vooral voor Sun’s xVM-serverfamilie is de virtualisatietool een goede aanvulling.

Sun Microsystems noemt zichzelf graag een “technologiebedrijf”. Als u deze bedrijfsstrategie wilt waarmaken, moet u nieuwe technologietrends niet zomaar ergens oppikken, maar ze zelf ontwikkelen en meesurfen op de eerste golf van een productlevenscyclus. Een technologie die al geruime tijd furore maakt en IT-concepten meer dan andere trends vorm geeft, is virtualisatie. Hoewel Sun dit onderwerp ook op zijn agenda heeft staan, ligt het meer aan de server- en besturingssysteemkant. Daarom is de aankoop van de Zwabische softwareproducent Innotek GmbH niet meer dan een logische stap. Het bedrijf heeft producten op het gebied van virtualisatietechnologie in zijn portfolio en draagt tegelijkertijd – net als Sun – de open source-gedachte in zijn hart.

Verwacht wordt dat alles in het derde kwartaal van 2008 is afgerond en Innotek onderdeel wordt van de Sun-groep. De fabrikant van de open source virtualisatiesoftware Virtualbox helpt Sun het xVM-platform op desktopniveau aan te vullen. Met Virtualbox zal Sun in de toekomst een product aanbieden dat perfect aansluit bij de xVM-serverfamilie. Het genoemde VirtualBox is een relatief slank virtualisatieprogramma in de vorm van een gratis download van minder dan 20 MB. VirtualBox ondersteunt PC’s met Windows 3.1 tot Vista, Linux 2.2, 2.4 en 2.6, Solaris x86, OS/2, Netware en DOS. Het is sinds januari 2007 al meer dan vier miljoen keer gedownload.

Open source-enthousiastelingen onder elkaar

Sun Microsystems zet zich sinds twee jaar volledig in voor de open source-filosofie. Van het Solaris besturingssysteem tot de Java programmeertaal, het Open Office pakket tot de architectuur van de Sparc processoren, alles is open en beschikbaar voor inspectie. Sun fungeert als leverancier voor de open-sourcesoftwarescene die zich rond Linux heeft gevestigd. Met Star Office en de ondersteuning van Open Office levert Sun het kantoorpakket met de breedste distributie onder Linux, en met de ondersteuning van Gnome pusht Sun de belangrijkste grafische gebruikersinterface. Op het gebied van webbrowsers is Sun betrokken bij het Mozilla-project, en op het gebied van webservers is het bedrijf actief in het kader van de Apache Foundation. Sun biedt ook gratis ontwikkelomgevingen aan en werkt op veel gebieden samen met de open source-ontwikkelaarsgemeenschap.

Solaris in virtualisatie

Ongeveer een jaar geleden heeft Sun Solaris al geschikt gemaakt voor gebruik in de virtualisatie-omgeving. Het besturingssysteem, dat compatibel is met Sparc en x64/x86 architecturen, ondersteunt sindsdien logische domeinen en daarmee de werking van maximaal 32 besturingssysteeminstanties op een Fire-T1000 server.