Op grond van de Wet Ziekenhuis Toekomst (KHZG) kunnen ziekenhuizen in totaal 4,3 miljard euro krijgen uit het Ziekenhuis Toekomst Fonds, dat technische uitrusting bevordert. Zo moeten de middelen worden aangevraagd.
De Coronapandemie maakt duidelijk dat er duidelijk ruimte is voor verbetering van het digitaliseringsniveau in ziekenhuizen. De Wet Toekomst Ziekenhuizen (KHZG), die eind oktober 2020 in werking is getreden, heeft tot doel noodzakelijke investeringen in technische uitrusting te bevorderen. “De Wet Ziekenhuis Toekomst biedt verreikende mogelijkheden om de IT-infrastructuur in de zorgsector merkbaar en duurzaam te verbeteren. Dit is des te belangrijker omdat in het dagelijkse ziekenhuisleven elke seconde telt”, benadrukt Tino Möller, CEO van de IT-consultants bij Futuredat.
Dit omvat ook IT-beveiliging. “Elke dag worden meer dan 300.000 nieuwe malwareprogramma’s gecreëerd, en de tendens is stijgend. De KHZG is daarom een noodzakelijke stap om de IT-infrastructuur van ziekenhuizen in Duitsland te verbeteren,” verklaart Jens Albrecht, CEO van de dienstverlener op het gebied van IT-beveiliging Concentrade. In totaal is 4,3 miljard euro aan financiering beschikbaar voor ziekenhuizen uit het Fonds voor de toekomst van ziekenhuizen. Drie miljard hiervan zal door de federale regering worden overgenomen via de liquiditeitsreserve van het gezondheidsfonds. 30 procent is afkomstig van de deelstaten en/of de ziekenhuiseigenaren. Meervoudige financiering is uitgesloten, behalve in het geval van afzonderlijke delen van een project die een feitelijke differentiatie en scheiding van kosten mogelijk maken. Dubbele financiering van projecten uit federale fondsen en programma’s is in het algemeen uitgesloten.
Om ziekenhuizen te helpen bij de invoering van een effectieve IT-beveiliging heeft BlackBerry, de leverancier van beveiligingssoftware en -diensten, een gids samengesteld met informatie over hoe subsidie kan worden aangevraagd bij het Hospital Future Fund.
Acties die in aanmerking komen voor financiering uit dit “Toekomstfonds” zijn onder meer die welke dienen voor de aanschaf, invoering of ontwikkeling van informatietechnologieapparatuur, -systemen of -processen. Daartoe behoren portaalsites voor patiënten, elektronische documentatie van zorg- en behandelingsdiensten, digitaal medicatiebeheer, IT-beveiligingsmaatregelen en sectoroverschrijdende netwerkstructuren voor telegeneeskunde. Noodzakelijke personeelsmaatregelen komen eveneens voor financiering in aanmerking. De status van de digitalisering van ziekenhuizen zal worden geëvalueerd op 30 juni 2021 en 30 juni 2023.
Welke stappen omvat de aanvraagprocedure?
De aanvraagprocedure omvat de volgende stappen: De ziekenhuisexploitant registreert zijn behoefte aan financiering bij de verantwoordelijke federale staat. De Federale Dienst voor Sociale Zekerheid (BAS) stelt hiervoor gestandaardiseerde formulieren ter beschikking. Zodra deze kennisgeving van behoefte is ingevuld, wordt zij naar het adres van de bevoegde deelstaatinstantie gezonden. Indien ziekenhuisexploitanten een transnationaal project plannen, dienen zij gezamenlijk een kennisgeving van aanvraag in en wijzen zij één instelling aan als de leidende instelling. Vervolgens gaat de bevoegde deelstaat binnen drie maanden na voor welke projecten hij financiering aanvraagt. Als de aanvraag succesvol is, wordt deze doorgestuurd naar het Federale Bureau voor Sociale Zekerheid. Dit kan tot 31 december 2021. In de laatste fase beslist het Bundesamt over de aanvragen van de Länder en over de uitbetaling van de financiering. Het voert ook het betalingsverkeer en de boekhouding uit. Als niet meer aan de financieringsvoorwaarden wordt voldaan, vordert zij de middelen terug. De ziekenhuisexploitanten ontvangen de goedgekeurde financiering van de respectieve deelstaten.
Moeten bij de aanvraag nog andere documenten worden gevoegd?
Naast de aanvraag voor de verklaring van de behoefte moet worden aangetoond dat ten minste 15 procent van de aangevraagde financiering zal worden gebruikt voor maatregelen ter verbetering van de informatiebeveiliging. Indien ook bewijzen van IT-dienstverleners worden verlangd, worden alleen bevestigingen van gemachtigde externe dienstverleners erkend.
Aan welke eisen moet worden voldaan voor de financieringsaanvraag? Om als ziekenhuisexploitant voor financiering in aanmerking te komen, gelden de volgende eisen: De uitvoering van het financieringsproject is op zijn vroegst op 2 september 2020 van start gegaan. De staat, de ziekenhuisexploitant of beide samen dragen ten minste 30 procent van het financieringsbedrag bij. Universitaire ziekenhuizen kunnen worden gesteund met maximaal tien procent van het financieringsvolume van de respectieve deelstaat. De IT-dienstverlener die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project moet vanaf januari 2021 ook een opleidingsprogramma van de federale dienst voor sociale zekerheid (BAS) voltooien.
Vanaf en tot wanneer kunnen financieringsaanvragen worden ingediend?
De termijn voor financieringsaanvragen is op 13 november 2020 ingegaan. Sindsdien kunnen ziekenhuisaanbieders hun ingevulde behoeftenraming indienen bij de bevoegde deelstaatautoriteiten. De deelstaat heeft zelf de mogelijkheid om tot 31 december 2021 een financieringsaanvraag in te dienen bij de federale socialezekerheidsdienst. De volledige financieringsrichtsnoeren alsook alle nodige formulieren en bijlagen betreffende de aanvraag voor financiering uit het Fonds voor de toekomst van het ziekenhuis zijn als gratis PDF-download beschikbaar op de website van het Federaal Bureau voor de sociale zekerheid.
Marco Gocht, CEO van de ISEC7 Group, heeft een tip voor ziekenhuisexploitanten: “Met de KHZG zet de modernisering van de gezondheidszorg, zoals de overgang naar papierloze processen of de centrale beschikbaarheid van patiënt- en behandelgegevens, een grote stap voorwaarts. Wij raden ziekenhuiseigenaren aan een gecertificeerd adviesbureau als partner aan boord te halen, dat reeds cliënten uit de ziekenhuis-, zorgverzekerings- en zorgdienstensector bedient en dus over de bijbehorende ervaring beschikt.”