Een gids voor het maken en importeren van muziekafspeellijsten op Spotify

Om afspeellijsten op Spotify te maken, hoeft u alleen maar een eenvoudig account te hebben en uw favoriete nummers te selecteren, terwijl het ingewikkelder is om een afspeellijst te importeren die u al elders hebt gemaakt.

Spotify is een van ’s werelds populairste muziekstreamingplatforms. Dankzij de veelzijdigheid op verschillende apparaten, het gebruiksgemak en de aanbeveling van gerelateerde nummers op basis van eerdere luisterbeurten, is het platform populair bij mensen van alle leeftijden.

Maar eerst is het belangrijk om te begrijpen hoe je afspeellijsten op Spotify kunt maken en eventueel zelfs importeren van andere platforms. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om het beste uit Spotify te halen en te genieten van alle muziek waar je van houdt.

Het maken van Spotify-afspeellijsten: een praktische gids

Het eerste wat je moet weten als je je aanmeldt bij Spotify is hoe je afspeellijsten kunt maken. Om te beginnen krijg je toegang tot Spotify vanaf je desktop door rechtstreeks naar de website van de streamingdienst te gaan, of vanaf je mobiel door de Android- of iOS-app te downloaden. Wanneer u zich aanmeldt, hebt u de mogelijkheid om u aan te melden door alle velden handmatig in te vullen, of door u rechtstreeks aan te melden via uw bestaande sociale profielen, zoals Facebook.

Nadat u zich hebt aangemeld, kunt u Spotify gebruiken door de optie “Uw bibliotheek” te selecteren en vanaf daar kunt u tracks toevoegen door uw afspeellijst een eigen naam te geven. Zodra u uw afspeellijst hebt gemaakt, kunt u beginnen met het toevoegen van de tracks die u wilt, deze procedure is hetzelfde voor zowel Android- als iOS-gebruikers. Deze procedure is hetzelfde voor zowel Android- als iOS-gebruikers. Gebruikers die kiezen voor een Premium-abonnement beschikken over enkele extra functies voor het maken van aangepaste afspeellijsten.

Om uw afspeellijst af te spelen, gaat u naar ‘Uw bibliotheek’, klikt u op de naam van de afspeellijst van uw keuze en start u het afspelen in Shuffle. U kunt op elk moment nieuwe tracks toevoegen, tracks verwijderen of tracks bewerken door te klikken op het icoon met de 3 stippen in de rechterbovenhoek. Deze procedures kunnen ook vanaf de desktop worden uitgevoerd, volgens dezelfde stappen, maar met het verschil dat u kunt kiezen of u de client van het platform of de website rechtstreeks wilt gebruiken. In het eerste geval moet je het programma eerst downloaden op je computer.

Op Spotify kunnen afspeellijsten ook collaboratief worden gemaakt, maar alleen met het Premium-abonnement. Dit betekent dat uw vrienden of andere mensen de muziekstukken kunnen toevoegen en herschikken. Vervolgens moet je de afspeellijst downloaden en de privacy van privé op openbaar zetten.

Afspeellijsten van Spotify importeren: is dat mogelijk?

Veel gebruikers vragen zich af of het mogelijk is om afspeellijsten op Spotify te importeren en exporteren. Het antwoord is ja, maar eerst moet u ervoor zorgen dat u een Premium-plan hebt. Daarna kun je afspeellijsten importeren van de ene Spotify account naar de andere, maar je kunt ze ook importeren van verschillende platforms zoals YouTube. De procedure is niet ingewikkeld en alle gebruikers kunnen dit doen, maar ze zullen moeten vertrouwen op externe platforms om de import correct uit te voeren.

Om bijvoorbeeld een afspeellijst van YouTube naar Spotify over te zetten, kunt u gebruikmaken van online programma’s zoals TuneMyMusic, waarmee u uw muziek in een paar eenvoudige klikken kunt overzetten. Het enige wat u hoeft te doen is naar de website van het platform gaan, de YouTube-afspeellijst selecteren die u via de permalink wilt importeren, het programma selecteren waaraan u de afspeellijst wilt toevoegen en u aanmelden met uw gegevens. Binnen een paar minuten kun je je nummers op Spotify beluisteren.

Als je echter nummers vanuit iTunes naar Spotify wilt importeren, kun je op een andere manier te werk gaan. Vanaf februari 2018 heeft Spotify de mogelijkheid verwijderd om afspeellijsten automatisch te importeren vanuit iTunes, dus om dit te doen moet je nu een ander proces volgen. Eerst log je in op Spotify vanaf je desktop en tegelijkertijd start je ook iTunes. Zorg ervoor dat alle nummers in de afspeellijst de extensie MP3 hebben, aangezien Spotify geen andere extensies leest.

Volgende, in de instellingen van Spotify, activeer de functie “lokale bestanden weergeven”. Op dat moment verschijnen de iTunes MP3-bestanden aan de linkerkant, in de secties “Uw bibliotheek” en “Lokale bestanden”: zo kunt u uw persoonlijke afspeellijst samenstellen.

Ten slotte zijn er nog andere programma’s waarmee u Spotify-afspeellijsten kunt exporteren en importeren, zoals Moover en iMusic: het belangrijkste is dat u alle stappen goed begrijpt en ervoor zorgt dat u platforms gebruikt die de overdracht op een volledig legale manier mogelijk maken.