Facebook is niet langer een plek voor jongeren: dit is geen stijlfiguur, maar het resultaat van een intern rapport uit maart 2021
Het is geen goed moment voor Facebook, dat zich midden in een identiteitscrisis bevindt: in 2004 opgericht als “the place to be” voor jongeren, slaagt het er nu alleen nog in om diegenen aan zich te binden die in 2004 jong waren. Misschien is dit de reden waarom Mark Zuckerberg erover denkt de naam van de holding en, wie weet, zelfs van het blauwe sociale netwerk te veranderen. De gegevens over de gemiddelde leeftijd van de gebruikers en hun betrokkenheid schetsen echter geen blauwe hemel aan de horizon.
Data verzameld door Facebook zelf, dat afgelopen maart een intern team van onderzoekers aan het werk zette om de gezondheidstoestand van het belangrijkste sociale netwerk van het concern te inventariseren. De onderzoekers stelden een verslag op, dat uitsluitend bestemd was voor de leidinggevenden en niet aan de buitenwereld werd meegedeeld. Maar het is nu openbaar geworden dankzij de beroemde “mol” Frances Haugen, die het (samen met veel ander materiaal) aan de Amerikaanse SEC heeft overhandigd. Bloomberg kreeg het rapport in handen en publiceerde de belangrijkste gegevens. Wat stond er in het rapport? Dat Facebook aan populariteit verliest bij tieners en jongvolwassenen, d.w.z. gebruikers tussen 18 en 29 jaar oud. De lichte groei bij gebruikers ouder dan 30 jaar is echter niet voldoende om de balans in evenwicht te brengen. Maar het meest interessant is de leeftijd waarop mensen nu een Facebook-profiel openen: maar liefst 24-25 jaar.
Facebook gebruikersrapport: de gegevens
De gegevens die in maart 2021 door Facebook-onderzoekers zijn verzameld, laten drie belangrijke factoren zien: de gemiddelde leeftijd van gebruikers, de tijd die elke dag wordt doorgebracht en de berichten die elke dag worden verstuurd. Alles vergeleken met dezelfde gegevens voor 2020. Uit de gegevens blijkt dat slechts 9,1% van de Facebook-gebruikers in de leeftijdscategorie 13-17 jaar valt, terwijl 12,6% tussen 18 en 29 jaar oud is.
Het verschil in tijd besteed aan Facebook tussen de leeftijdsgroepen is enorm: tieners besteden 25,9 minuten per dag aan Facebook (tegenover 30,8 minuten vorig jaar), ‘jongvolwassenen’ 44,5 minuten (tegenover 46,8 minuten) en 30-plussers maar liefst 58,2 minuten (tegenover 57,1 minuten vorig jaar).
Wat het aantal dagelijks verzonden berichten door actieve gebruikers betreft, was er daarentegen een lichte stijging onder 30-plussers (7,9 tegen 7,3), een aanzienlijke stabiliteit onder jongvolwassenen (13 tegen 13,1) en een daling onder tieners (14,5 tegen 17,3). Kortom: als je naar alle belangrijke statistieken kijkt, krijg je de indruk dat de allerjongsten weglopen van Facebook.
Maar dat is nog niet alles, het wordt nog erger: het rapport wijst op veel dubbele profielen die door tieners zijn aangemaakt om een dubbele identiteit op Facebook te hebben en dit betekent in de praktijk dat er nog minder echte jonge gebruikers zijn dan de officiële gegevens aangeven.
Facebook weet niet hoe het “jongvolwassenen” moet behagen”
Het rapport van maart 2021 was onderdeel van een breder initiatief, waaronder een enquête onder Facebook-medewerkers. Een van de vragen in de enquête was: “Wat moeten we optimaliseren voor jongvolwassenen? Het meest voorkomende antwoord was: ‘Ik weet het niet’.
Het rapport wees vervolgens niet alleen op een probleem met tieners, maar ook met jongvolwassenen, dat Facebook naar verluidt zonder succes probeert op te lossen: ‘Er is een probleem met de shares van jongvolwassenen: ze gebruiken andere apps om hun dagelijkse momenten te delen.
De TikTok-dreiging
Tot slot blijkt uit het rapport duidelijk dat Facebook zich terdege bewust is van het gevaar dat het ondervindt van TikTok, een app die in Amerika al maandenlang een buitengewone groei doormaakt.
Uit het rapport van maart 2021 blijkt dat TikTok-gebruikers twee keer zoveel tijd op de app doorbrengen als Facebook-gebruikers, en dat tieners twee of zelfs drie keer zoveel tijd op TikTok doorbrengen als op Instagram Reels.
Kort samengevat: Facebook ligt onder vuur en verliest jonge en zeer jonge gebruikers, zowel omdat het hen geen interessante dienst meer biedt als omdat de concurrentie, in dit geval de Chinezen van TikTok, veel aantrekkelijker zijn. Zelfs Instagram, ooit het speerpunt van de Facebook groep.