De Galaxy Note-serie is niet dood: Galaxy Note 21 komt

Samsung’s Galaxy Note-serie staat op non-actief, maar veel lijkt het niet te zijn. De laatste geruchten, met informatie over het debuut van Samsung’s Galaxy Note 21

Het is een vreemd jaar 2021, als gevolg van een tekort aan allerlei soorten chips dat de afgelopen maanden is geëxplodeerd en geen teken vertoont van een oplossing. Onzekerheid en instabiliteit worden weerspiegeld in de rest van de productieketen, en alle grote fabrikanten van zakentechnologie hebben te maken met de huidige omgeving, die hen allemaal voor dezelfde uitdagingen stelt wat betreft het betrekken van onderdelen en de assemblage van eindproducten.

Er zijn geen toverstafjes, zelfs niet voor de grote spelers in de sector, zoals Samsung en Apple. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Samsung, die aanvoelde dat de tijd het nog moeilijker zou maken om elektronische onderdelen aan te schaffen, de compatibiliteit van de S Pen, die altijd voorbehouden is geweest aan de Galaxy Note-serie, in januari 2021 heeft uitgebreid tot de Samsung Galaxy S21. De bedoeling was waarschijnlijk te anticiperen op het scenario waarin de moeilijkheden zo groot zouden zijn dat de release van de Samsung Galaxy Note 21 in gevaar zou komen, en er in 2021 zelfs geen model in het gamma zou zijn voor fans van de stylus. Het scenario werd uiteindelijk werkelijkheid, want er komt dit jaar geen Note meer uit.

Samsung Galaxy Note, de begrafenis kan wachten

Maar niet volgend jaar, onvoorziene catastrofes daargelaten. Volgens de gebruikelijke goed ingelichte, zal Samsung terugkeren naar de Galaxy Note-serie in 2022, na een gedwongen onderbreking van een jaar. Dit lijkt onvermijdelijk, zowel omdat het bedrijf een serie die het bedrijf in de loop der jaren veel commerciële voldoening en winst heeft gebracht niet wil annuleren, als omdat de harde kern van liefhebbers van de Galaxy Note-serie niet massaal lijkt te zijn overgestapt op de Galaxy S21, die ook compatibel is met de S Pen.

De afgelopen maanden is er veel gesproken over de mogelijkheid dat Samsung de Samsung Galaxy Note voorgoed op de bank zet, wellicht te vervangen door de volgende opvouwbare modellen die zijn uitgerust met een stylus om klanten een geloofwaardige opvolger van de Note-serie te bieden.

Het idee dat uit de geruchten naar voren komt, wordt ondersteund door geruchten dat de Samsung Galaxy Z Fold 3 compatibel is met de S Pen, maar blijkbaar is het bedrijf er niet helemaal van overtuigd dat dit het ideale moment is om geschiedenis te schrijven met de Samsung Galaxy Note-serie, wellicht in het licht van de ondermaatse prestaties van de Galaxy S21 als alternatief voor de Notes.

Samsung en Apple domineren de markt

De commerciële resultaten ondersteunen daarentegen het besluit om de prijzen van smartphones op te trekken tot boven de drempels die enkele jaren geleden nog onbetaalbaar waren, ondanks de wijdverbreide protesten van sommige technologieliefhebbers. In termen van zuivere inkomsten is Apple goed voor bijna de helft van de omzet van de smartphonesector (46%, om precies te zijn), met Samsung aan kop met 19%. Samen waren de twee marktleiders goed voor 65% van de omzet in het afgelopen kwartaal, waardoor de andere marktspelers vrijwel niets overhielden.

Analisten van Strategy Analytics wezen er bovendien op dat 25% van de wereldwijde omzet bestaat uit smartphones waarvan de productiekosten meer dan $900 bedragen, d.w.z. producten waarvan de prijslijsten ver boven de psychologische drempel van €1000 liggen. Het segment van superpremiumsmartphones wordt opnieuw gedomineerd door Apple en Samsung.