Promarkt heeft de onlinetrend gemist

De Rewe Groep, waartoe de noodlijdende Promarkt-keten behoort, heeft de tekenen des tijds op het gebied van e-commerce niet op tijd herkend. Nu wil het goedmaken wat het heeft gemist, legt CEO Alain Caparros uit.

Rewe staat niet alleen met zijn problemen. Jarenlang had het Metro-concern ook geen rekening gehouden met de toenemende tendens van klanten om online te winkelen bij zijn dochteronderneming Media Saturn Hansa (MSH). Toen het eindelijk wakker werd, verloor de groep nog meer waardevolle jaren als gevolg van interne ruzies.

Rewe, een conglomeraat dat naast kruidenierswinkels ook reisbureaus, een doe-het-zelfketen en de elektronicaretailer Promarkt omvat, kan niet langer negeren dat de detailhandelskanalen veranderen. In een interview met Wirtschaftswoche sprak CEO Alain Caparros duidelijke taal en gaf hij zijn fouten toe.

Promarkt in nood

Hij gaf openhartig toe: “Bij Promarkt hebben we ons verslapen in de online trend – dat was onze grootste fout”. De Promarkt-keten verloor alleen vorig jaar al meer dan 15 procent van zijn omzet. Intussen moesten 13 winkels worden gesloten en werknemers worden ontslagen. Caparros zei dat nog niet was besloten hoe het verder moet met de keten. Alle opties werden onderzocht.

Daarna zou Rewe drie jaar de tijd hebben gehad om voor de uitbreiding van zijn online-activiteiten te zorgen. In maart 2010 nam de groep de onlineshop over, die voordien onder dezelfde naam maar onder een andere eigenaar concurreerde met de fysieke winkels. Maar een echte strategie voor de online detailhandel ontbrak duidelijk.

Het e-commerce gen gevonden?

De ontwikkeling was te lang onderschat, gaf Alain Caparros toe aan Wirtschaftswoche, waarbij hij mijmerde: “Misschien ook omdat wij als stationaire detailhandelaren het DNA missen voor de e-commerce business”.

Maar nu staat de groep voor een fundamentele verandering. In de komende maanden zal Rewe een incubator voor startende ondernemingen oprichten. De groep zal ook investeren in jonge onlinebedrijven. Dit zal de weg vrijmaken voor de verschillende takken van het bedrijf om de e-commercemarkt te betreden. Of het concept op tijd komt om de elektronicaketen Promarkt te redden is op dit moment nog niet bekend.