Hoe maak je een back-up van je pc met Windows 10

Het maken van constante back-ups is de beste manier om uit de problemen te blijven in het geval van een ransomware-aanval of een pc-ongeluk. Zo doet u dat op Windows

Het maken van constante back-ups is de meest effectieve manier om uw gegevens te beveiligen tegen een hackeraanval of andere onvoorziene gebeurtenissen. Op deze manier kunnen we al onze belangrijkste bestanden op elk moment en met slechts een paar klikken herstellen.

Om een back-up te maken op Windows 10, maar ook in eerdere versies van Microsofts besturingssysteem, zijn er helaas een aantal tools die al standaard op ons apparaat zijn geïnstalleerd. Als u niet tevreden bent met de hulpmiddelen die het besturingssysteem van het bedrijf uit Redmond biedt, kunt u een beroep doen op programma’s die door derden zijn ontwikkeld. Er is zowel betaalde als gratis software beschikbaar, die verschillen in de functionaliteit die zij bieden. Als we een eenvoudige gebruiker zijn kan een gratis programma ook prima zijn, in het geval van bedrijven is de enige keuze een betaalde software.

Back-up maken op Windows 10

Om het gedeelte voor back-ups op Windows 10 te vinden gaat u naar Instellingen en klikt u vervolgens op Bijwerken en beveiliging. Er wordt een nieuw venster geopend en in het menu aan de linkerkant moet u klikken op Windows Update. In Backup vindt u de optie Back-up met bestandsgeschiedenis en om deze uit te voeren, moet u een externe schijf selecteren (harde schijf of flashstation) waar u de documenten wilt opslaan.

Als u standaard op Back-up met bestandsgeschiedenis klikt, worden alleen de belangrijke documenten opgeslagen. Dat wil zeggen, die op het Bureaublad, in de Gebruikersmap, Downloads, Muziek, Foto’s en Video’s. Deze bewerking is echter aan te passen en u kunt een map aan de back-upfase toevoegen of uitsluiten.

Back-up Windows 7

Op Windows 7 is er een functie genaamd Back-up en Herstel om onze belangrijkste documenten op te slaan. Om het te vinden, klikt u op het Start menu, dan Backup en tenslotte Backup and Restore. Met dit systeem kunnen we ook documenten op de PC opslaan voordat we upgraden naar Windows 10. In tegenstelling tot de back-up van de bestandsgeschiedenis in Windows 10, kunt u met Backup and Restore vrijwel elk bestand op de harde schijf van uw computer opslaan. Natuurlijk moeten we ook in dit geval een USB-stick of externe harde schijf aansluiten waarop we alle documenten opslaan.

Gebruik OneDrive

OneDrive is geen echte back-upoplossing. Maar dit programma biedt een hele reeks mogelijkheden voor het beheer van onze belangrijkste bestanden. Met OneDrive, bijvoorbeeld, kunnen we documenten opslaan in de cloud, of synchroniseren op alle andere apparaten die we hebben gekoppeld aan onze Windows-account. Kortom, dankzij OneDrive hoeven we ons geen zorgen meer te maken over het verlies van onze documenten, want we kunnen ze op elk moment en op elk apparaat terugvinden.