Windows 10 komt toch in juli

Microsoft heeft de datum bekendgemaakt voor de beschikbaarheid van Windows 10 voor particuliere klanten en het midden- en kleinbedrijf.

De datum staat vast: Windows 10 Upgrade zal vanaf 29 juli 2015 beschikbaar zijn voor consumenten en kleine en middelgrote ondernemingen. Microsoft raadt gebruikers aan hun gratis upgrade nu te reserveren. De reservering kan worden gedaan op windows.microsoft.com.

Volgens Microsoft maakt het besturingssysteem een nog persoonlijkere en uniformere gebruikerservaring op alle apparaten mogelijk dan de vorige versies. Het is ook de veiligste Windows: Windows 10 wordt geleverd met verschillende beveiligingsfuncties en biedt gratis beveiligingsupdates voor de hele levensduur van het apparaat. Alle apparaten moeten worden ondersteund door Windows 10. Er moet rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken van tablets, notebooks, smartphones, tot de Xbox en het Internet of Things (IoT).

Verdere belangrijke kenmerken van Windows 10 zijn:

  • Startmenu – In het nieuwe Windows keert het vertrouwde Startmenu terug en daarmee de mogelijkheid om direct toegang te krijgen tot belangrijke elementen. Met één klik kan de gebruiker de functies en documenten bereiken die het vaakst worden gebruikt. Er komt ook een nieuw gedeelte in het Start-menu waar gebruikers direct toegang hebben tot favoriete apps, programma’s, contactpersonen en websites.
  • Cortana – Als onderdeel van de volgende Windows-generatie zal Microsofts persoonlijke digitale assistent Cortana ook beschikbaar zijn op tablets en pc’s met Windows 10. Cortana is een persoonlijke assistent die gebruikers met verschillende behoeften helpt. Haar leervermogen stelt haar in staat op onderwerpen te anticiperen en aanbevelingen te doen. Bovendien is het diep in het systeem geïntegreerd en maakt het onder andere de directe uitvoering van opdrachten mogelijk zonder naar de app te hoeven overschakelen.
  • Microsoft Edge – Edge is de browser van Microsoft van de volgende generatie, speciaal ontwikkeld voor Windows 10. De browser biedt gebruikers een nieuwe webervaring: gebruikers hebben de mogelijkheid om direct op de webpagina opmerkingen toe te voegen en te delen via het toetsenbord of de pen. Daarnaast biedt de browser een nieuwe leesmodus en de integratie van Cortana voor een vereenvoudigde webzoekopdracht. Add-ons van andere browsers kunnen gemakkelijk beschikbaar worden gemaakt voor Edge-gebruikers. Microsoft Edge is ook de eerste browser die het nieuwe audioformaat Dolby Audio ondersteunt. Hiervan zouden vooral gebruikers moeten profiteren die regelmatig video’s in de browser bekijken.
  • Universele apps en een Windows Store – Ontwikkelaars zullen in de toekomst nog maar één app voor Windows 10 maken voor gebruik op alle Windows-apparaten. De universele app werkt op meerdere apparaten, wat een consistente gebruikerservaring mogelijk maakt. Bovendien zal er met Windows 10 slechts één Windows Store zijn.
  • Office Universal Apps – Windows 10 wordt geleverd met nieuwe Office Universal Apps. De Word-, Excel-, PowerPoint- en Outlook-apps bieden een consistente gebruikerservaring op alle apparaten, geoptimaliseerd voor touch.