Wat is vliegtuigmodus, hoe werkt het en wanneer moet je het gebruiken

Air vliegtuigmodus is een functie op smartphones en tablets waarmee je snel alle radiosignalen kunt uitschakelen die door mobiele apparaten worden uitgezonden

De meeste mobiele apparaten, en niet alleen smartphones maar ook tablets, hebben een zeer nuttige functie waarmee je alle signalen kunt uitschakelen die door de apparaten zelf worden uitgezonden. Het is een ingebouwde functie die heel gemakkelijk in werking kan worden gesteld. Het is de beruchte vliegtuigmodus.

De vliegtuigmodus wordt meestal gebruikt tijdens het vliegen. Maar waarom? Zoals u weet, produceert elk elektronisch apparaat, vooral mobiele telefoons, radiogolven. Kent u dat irritante gekraak van televisies en andere toestellen als er een mobiele telefoon in de buurt is? Nou, radiogolven zijn de oorzaak. Hetzelfde zou kunnen gebeuren met toestellen die in vliegtuigen worden gebruikt. Daarom vragen veel luchtvaartmaatschappijen hun passagiers om de vliegtuigmodus op hun toestellen te activeren voor ze gaan vliegen. Het risico bestaat dat de signalen van mobiele telefoons en tablets die van het vliegtuig verstoren.

Het activeren van de vliegtuigmodus is eigenlijk heel eenvoudig, zowel op Android als op apparaten van Apple. Klik gewoon op het vliegtuig icoon in de instellingen. Op de groene robot schuift u gewoon uw vinger van boven naar beneden en activeert u via de statusbalk (of meldingen) de vliegtuigmodus. Op iOS is het proces vergelijkbaar. In dit geval moet de veeg echter van beneden naar boven beginnen. De vliegtuigmodus is dus een hulpmiddel om de transmissie van alle radiosignalen van de smartphone uit te schakelen. Maar welke?

Welke signalen schakelt vliegtuigmodus uit

Met één tik schakelt de smartphone de Wi-Fi-verbinding, gegevensverbinding en Bluetooth uit. En dat is alles. Vliegtuigmodus schakelt ook cellulaire ontvangst uit. Dit betekent dat u niet kunt bellen of sms’en. In de vliegtuigmodus kunt u echter Bluetooth en Wi-Fi inschakelen. In dit geval is het enige geblokkeerde signaal het cellulaire signaal (dat ook de dataverbinding omvat).

Andere toepassingen

Naast vliegen is de functie ook zeer nuttig in andere situaties. Hij kan worden gebruikt wanneer de batterij bijna leeg is, of wanneer u in gebieden bent waar geen signaal is. Zoals u weet, verbruikt het toestel in deze gevallen veel stroom bij het zoeken naar het signaal.

Velen raden aan de vliegtuigmodus in te schakelen terwijl het toestel wordt opgeladen, omdat de telefoon dan sneller kan worden opgeladen en de batterij niet ‘onder spanning’ komt te staan. Het kan ook gebruikt worden als je door niemand gestoord wilt worden.