TV-zenders, hier is wanneer Mediaset overschakelt op HD op Tivùsat

Mediasets drie historische generalistische zenders staan op het punt over te schakelen op alleen HD-signalen op Tivùsat: hier is wanneer en hoe u ernaar kunt blijven kijken

Niet alleen digitale ether: de “switch off” heeft ook gevolgen voor veel zenders die op het satellietplatform Tivùsat worden uitgezonden en die de oude MGPE2-compressienorm opgeven ten gunste van de modernere en efficiëntere MPEG4. Dit betekent onder meer dat van kanalen met een standaardresolutie wordt overgeschakeld op HD-kanalen.

Mediaset heeft het tijdstip van deze definitieve overschakeling op de DVB-S2-norm bekendgemaakt: vanaf 1 juni 2021 tot eind december, met verschillende tijdstippen voor de verschillende betrokken kanalen (Rete 4, Canale 5 en Italia 1), wordt het SD-signaal uitgeschakeld en blijft alleen het HD-signaal actief. Wie niet over een MPEG 4-compatibele decoder en een full HD-televisie beschikt, zal dus vanaf medio volgend jaar geen Mediaset-kanalen meer kunnen bekijken. De overschakeling naar uitsluitend HD zal veel vroeger plaatsvinden voor andere zenders die zeer populair zijn bij de Italianen, zoals TV8 (dat al op 2 november plaatsvond), Nove, Cielo, Mediaset 20, Dmax +1 en Real Time +1.

Rete 4, Canale 5 en Italia 1 alleen in HD: de data

Laten we beginnen met de drie historische generalistische netten van Mediaset: op 1 juni wordt het SD-signaal van Rete 4 uitgeschakeld, in oktober is Italia 1 aan de beurt en in december zal Canale 5 niet langer in standaardresolutie te zien zijn. Binnen een jaar zullen dus drie van de door Italianen meest bekeken netten niet meer zonder HD-decoder te zien zijn.

De andere netten die het SD-signaal uitschakelen

Tegen het eind van het jaar zullen ook andere televisienetten het signaal met standaardresolutie uitschakelen en alleen nog in HD gaan uitzenden. Tv8 heeft dit al gedaan op 2 november, samen met Cielo.

Op 30 november is het de beurt aan Nove TV, Dmax +1 en Real Time +1. Tot slot wordt op 1 januari 2021 het oude signaal van Mediaset 20 uitgeschakeld.

Netwerken die overschakelen op SD MPEG 4

Er zijn ook een aantal netwerken die op standaardresolutie blijven uitzenden, maar dan met MPEG 4-compressie. Dit betekent dat ze alleen kunnen worden bekeken door mensen met een compatibele decoder, hoewel ze geen HD-tv nodig hebben.

De verandering gaat in op 27 november voor Fresbee en K2, terwijl dit voor Focus, Cartoonito, Boing, Top Crime, La 7 D, TGCom 24, Mediaset Extra, Italia 2, La 5 en Iris op 1 januari 2021 zal zijn. Tussendoor, op 3 december 2020, zal ook TV 2000 overschakelen op MPEG 4 SD.

Een tip om alle zenders te bekijken: profiteer van de TV-bonus

Terwijl er zoveel veranderingen aankomen voor de gratis TV, en gezien het grote aantal kijkers dat de betrokken netwerken hebben, wordt het advies om gebruik te maken van de bonus van 50 euro van de regering om een DVB-S2 decoder aan te schaffen steeds actueler.

Alle Tivùsat-decoders die momenteel op de markt zijn, kunnen met de bonus worden aangeschaft en zijn allemaal compatibel met ten minste HD-resolutie.