Korte video’s zijn nu de rage, maar er is meer voor TikTok dan dat: hier zijn 8 alternatieve apps die we kunnen gebruiken om onze eigen “shorts” te schieten en te delen.
TikTok is de nummer één app voor het delen van korte video’s. Door gebruik te maken van een soort visuele communicatie die onmiddellijk en boeiend is en verschilt van die van andere sociale netwerken, is dit platform erin geslaagd zich te vestigen als een van de populairste, vooral bij jongeren. De recente tragedie in Palermo, waarbij een 10-jarig meisje om het leven kwam terwijl ze deelnam aan een uitdaging op TikTok, heeft de app in een kwaad daglicht gesteld en zelfs geleid tot een zware maatregel van de Privacy Garant. Maar zijn er geldige alternatieven voor TikTok?
Het succes van TikTok als sociaal netwerk is te danken aan een combinatie van factoren die niet alleen verband houden met het potentieel van korte video’s, maar ook met een gebruiksvriendelijke tool die alle elementen voor het maken van clips in één pakket aanbiedt. In feite zijn er veel gebruikers die, zelfs zonder sterke bewerkingsvaardigheden, erin geslaagd zijn een grote groep trouwe volgelingen op te bouwen, zozeer zelfs dat zij in staat zijn een prominente plaats te veroveren onder de beroemdste makers. We mogen echter niet vergeten dat TikTok slechts één van deze platforms is: er zijn in feite vele andere alternatieve realiteiten, die je moet leren kennen als je deel wilt uitmaken van (of gewoon wilt genieten van het toeschouwer zijn in) deze snel groeiende wereld. Byte, Triller, Funimate, Dubsmash, Reel, Clash en Lomotif: er zijn zoveel mogelijkheden, je hoeft ze alleen maar te ontdekken.
Reels, de interessantste korte video’s van Instagram
Met behulp van bewerkingseffecten die vergelijkbaar zijn met die van TikTok, kunnen met Reels korte video’s worden gepubliceerd op Instagram, waarvan het in alle opzichten een speciale functie is. Het vereist geen aparte applicatie om te gebruiken, aangezien het geïntegreerd is in de sociale ouder, en voor wie al vertrouwd is met het platform, is het maken van een nieuwe video kinderspel.
Shorts, de korte video’s van YouTube
Niet alleen Instagram Reels heeft een potentieel groot publiek: ook YouTube Shorts heeft dat. Omdat Shorts later is gearriveerd dan zijn concurrenten, heeft het het voordeel dat het volledig is geïntegreerd in YouTube en het hele ecosysteem van Google. Dit betekent dat korte video’s die op dit platform worden gepubliceerd ook daarbuiten terecht kunnen komen en terechtkomen in de zoekopdrachten van gebruikers, in hun Discover en, in de toekomst, op wie weet hoeveel andere plaatsen.
Byte, van de makers van Vine, de nieuwe app
De app is gemaakt door dezelfde makers van Vine – een voorloper onder dit soort platforms – maar Byte lijkt, afgezien van de interface, erg op TikTok. Met de app kunnen gebruikers bladeren door pas gedeelde video’s, een mix van gesuggereerde content en content die lijkt op de content die door vrienden is geplaatst, die ze kunnen liken en becommentariëren. De video’s, van maximaal 15 seconden, kunnen direct op het platform worden geüpload en bewerkt dankzij de geïntegreerde bewerkingstools. Eenvoudig en intuïtief, het is een geldig alternatief voor zijn Chinese tegenhanger.
Triller, het platform voor muziekvideo’s
Niet alleen eenvoudige clips, maar muziekvideo’s: dit is de inhoud die wordt gekozen door Triller, het platform dat de zeven noten tot zijn topprioriteit maakt. Gelanceerd in 2015, is het ook geliefd bij beroemdheden die hier grappige content posten opgedragen aan hun fans. Er zijn drie navigatie-opties: Following, dat specifiek is voor het bekijken van inhoud gepost door gevolgde gebruikers; Music, zoals de naam al doet vermoeden, voor muziekclips; en Social, voor alle andere vlog-stijl video’s gepost op het platform. Voor uploads is het mogelijk om gebruik te maken van het zelfbewerkingsalgoritme en de meer dan 100 beschikbare filters.
Funimate, bewerken komt op de eerste plaats
Bij Funimate ligt de focus niet op een bepaald thema, maar op het bewerken van video’s. Er zijn talrijke effecten beschikbaar op het platform, evenals hulpmiddelen om de lengte van de video te veranderen, overgangen in te voegen, tekst, stickers en emoji toe te voegen. Vele daarvan zijn gratis, maar een betaald abonnement is vereist om toegang te krijgen tot alle functies. Pro: als je de video eenmaal hebt gemaakt, kun je hem delen op je favoriete platform, waaronder TikTok.
Dubsmash, slechts 10 seconden om creatief te worden
Slechts 10 seconden om je creatieve sappen te laten stromen. Zo lang duren de video’s van Dubsmash, de sociale netwerksite die zich concentreert op de onmiddellijkheid van de inhoud die door haar gebruikers wordt gecreëerd. In enkele ogenblikken is het mogelijk om een aanzienlijk aantal zeer korte clips te bekijken, voor de gelegenheid Dub genoemd, die ook achter elkaar kunnen worden gezet om langere video’s te maken, hoewel, het is goed om te onthouden, ze buiten het basisbereik van dit sociale netwerk vallen.
Clash, een app die zich richt op creativiteit
Deze app is ook het geesteskind van een klein deel van Vine: de vader is Brendon McNerney, een vooraanstaand gebruiker van de nu ter ziele gegane app die destijds meer dan 600.000 volgers wist te verzamelen. Op papier althans zou een app die door een maker is gemaakt, alle referenties kunnen hebben om aan de verzoeken van de gebruikers te voldoen. In feite is Clash gebaseerd op een inclusieve gemeenschap, de mogelijkheid om geld te verdienen en steun voor makers van bijzonder belang.
Lomotief, video’s, muziek en veel bewerking
Veel functies zoals TikTok en een stijl die die van de beroemdste platforms volgt. Dit is Lomotif, een interessant alternatief dat zwaar leunt op de bewerkingshulpmiddelen waarover de gebruikers beschikken. Tot de functies die kunnen worden gebruikt, behoren bewerkingsfuncties en de toepassing van bepaalde filters, zoals slow-motion; daarnaast kan muziek in de beelden worden geïntegreerd, kunnen stickers en emoji worden gebruikt en zijn er Snapchat-achtige schoonheidsfilters. Exclusieve functies zijn onder meer Verjaardag en Nieuwjaar, waarmee u uw profiel kunt benadrukken in relatie tot uw aanwezigheid op het platform.