De officiële eSims van Tim in Italië: hoe ze te activeren, hoeveel ze kosten

De virtuele simkaarten van de voormalige staatsmonopolist zijn voor €15 aan te vragen in de TIM-winkels. Om ze te gebruiken moet u een eenvoudige procedure volgen

Dit is het: ze zijn nog weinig en moeilijk te vinden in officiële winkels, maar ze zijn zoals aangekondigd de laatste dagen aangekomen. Dit zijn de eSIM’s van TIM, een van de eerste Italiaanse telefoonoperatoren die de “kaartloze SIM-kaart” implementeerde.

De eSIM is in feite een virtuele SIM: er hoeft geen fysieke SIM in de smartphone te worden gestoken, maar de smartphone zelf bevat de technologie die nodig is om verbinding te maken met het cellulaire netwerk van elke operator die deze standaard implementeert. Daarom zijn er nog maar enkele toestellen compatibel met eSIM’s, maar hun aantal zal snel toenemen. Volgens de eerste berichten op het web, op sociale netwerken en forums, lijkt het erop dat de eSIM’s van TIM probleemloos werken en bieden wat ze beloven. Dit alles voor een prijs van €15, wat vergelijkbaar is met die van een traditionele simkaart.

Hoe activeert u TIM eSIM

In de eerste plaats moet u een TIM eSIM kopen in een van de fysieke winkels van de voormalige monopolist. U krijgt een kaart die lijkt op de kaart die u vandaag voor de SIM ontvangt, maar zonder de fysieke kaart. In plaats daarvan vindt u een QR-code die u kunt gebruiken om compatibele apparaten te configureren.

Smartphones die eSIM-technologie integreren, hebben in feite allemaal een specifiek gedeelte dat hieraan is gewijd binnen de verbindingsinstellingen. Hier vindt u de optie om de QR-code te scannen die op de plastic eSIM-kaart staat (die uiteraard niet langer de fysieke SIM bevat). Eenmaal gescand, duurt het slechts enkele seconden: de smartphone zoekt het netwerk en maakt verbinding, zonder verdere tussenkomst van de gebruiker (die wel een naam kan geven aan de verbinding en kan kiezen of de eSIM ook voor de dataverbinding moet worden gebruikt). Dat is alles, zo worden de eSIM’s van TIM (en alle andere operators) geactiveerd.

Kosten van TIM eSIM

Om een TIM eSIM te kopen, moet u naar een van de telecomwinkels gaan en er een vragen. Als u wilt, kunt u ook een fysieke SIM in een paar minuten omzetten in een eSIM. De kosten van de TIM eSIM bedragen €15.

TIM eSIMs: de voordelen

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een TIM eSIM is dat je van een single SIM-smartphone een dual SIM kunt maken: je houdt de fysieke SIM in het slot en voegt de virtuele SIM toe. Je houdt de fysieke SIM in de gleuf en voegt de virtuele SIM toe. Beide operatornamen verschijnen op het scherm en je kunt de ene of de andere gebruiken, net als bij een echte dual SIM-smartphone. Wat signaalontvangst of verbindingssnelheid betreft, verandert er echter niets: deze zijn identiek aan wat je zou krijgen met een fysieke SIM van dezelfde operator.

Bij gebruik van dubbele SIM’s heeft dit uiteraard een kleine impact op de batterijlevensduur. Anders kunt u, zelfs met eSIM’s, aan nummerportabiliteit doen en van operator veranderen (maar als de nieuwe operator nog geen eSIM’s gebruikt, sturen ze u een fysieke SIM, dus geen dual SIM). Ook het overzetten van een eSIM van de ene compatibele smartphone naar de andere is kinderspel: wanneer u de eSIM op het tweede toestel activeert (opnieuw via de QR-code procedure), verbreekt het andere toestel onmiddellijk de verbinding.