Amazon, 500.000 beoordelingen verwijderd. Beperking tot ongeverifieerde reviews

Een onderzoek bevestigt wat de e-commerce site had aangekondigd: 500.000 reviews verwijderd. Stel een wekelijkse limiet in voor niet-geverifieerde aankopen

Amazon houdt zich aan zijn beloften. Een maand geleden verklaarde de e-commercegigant de oorlog aan zogenaamde ‘geïnteresseerde’ recensies door nieuwe communityrichtlijnen te publiceren. Nu zijn de feiten binnen: duizenden commentaren op Bezos’ platform zijn verdwenen.

Volgens ReviewMeta, een bedrijf dat recensies op het web onderzoekt, heeft Amazon flink gesneden in “gestimuleerde” commentaren. Deze vormen van evaluaties worden geuit door sommige klanten die, in ruil voor een korting of de mogelijkheid om een product gratis te krijgen, positieve feedback geven. Het risico bestaat dat de aankoop van middelmatige goederen wordt aangemoedigd, waardoor de betrouwbaarheid van het platform wordt geschaad. De site gaat dus in de tegenaanval, zoals ze enkele weken geleden al had aangekondigd, en verwijdert meer dan 500 duizend reviews.

De analyse van ReviewMeta

De cijfers zijn naar voren gekomen dankzij het onderzoek dat, zoals gezegd, is uitgevoerd door ReviewMeta. Het bedrijf heeft namelijk 65 duizend beoordelingen van 32 duizend producten geanalyseerd. Uit dit onderzoek kwamen enkele interessante gegevens naar voren, die de bedoelingen van Amazon bevestigden: 71% van de geëlimineerde beoordelingen waren “belangstellende” opmerkingen. Bovendien was de gemiddelde waardering van deze beoordelingen 4,75 van de 5 sterren. Volgens ReviewMeta heeft Amazon ook met terugwerkende kracht vervalsingen verwijderd die al enige tijd geleden waren uitgebracht, en niet alleen recensies die waren geschreven na de aankondiging van de nieuwe richtlijnen. Ondanks deze grote schoonmaak blijkt uit de analyse dat de algemene beoordeling van de producten niet is aangetast: die is van 4,73 naar 4,65 gegaan.

Limiet op beoordelingen van niet-geverifieerde aankopen

Amazon heeft ook een limiet ingesteld van vijf beoordelingen per week over producten die niet zijn gekocht of over niet-geverifieerde aankopen. Op die manier wil de wereldwijde e-commercegigant “gestimuleerde” recensies en recensies die zijn verzonnen door “prank”-gebruikers verder ontmoedigen. Uitgezonderd van deze beperking zijn de categorieën “Boeken”, “Muziek” en “Video”, terwijl iedereen die recensies wil toevoegen voor alle andere producttypes – zoals hi-tech apparaten – zijn “recensiekoorts” zal moeten stoppen.