Het succesverhaal van de mobiele communicatie in Duitsland begon 20 jaar geleden. Vandaag zijn er al meer mobiele telefoonaansluitingen dan inwoners. Volg ook in de fotogalerij hoe mobiele telefoons zich ontwikkelden.
Op 30 juni en 1 juli 1992 ging de reguliere exploitatie van de digitale mobiele telefoonnetwerken van Mannesmann en Deutsche Telekom van start. Na de ingebruikneming van de nieuwe netwerken volgens de GSM-norm is het aantal gebruikers van mobiele telefoons in korte tijd sterk gestegen: Eind 1993 waren er al meer dan anderhalf miljoen mobiele telefoonklanten in Duitsland. Drie jaar later waren het er al zo’n 5,5 miljoen. Intussen heeft het aantal mobiele telefoonaansluitingen in Duitsland met meer dan 115 miljoen het aantal inwoners duidelijk overtroffen. “De invoering van digitale mobiele technologie in Duitsland was een mijlpaal voor de economie en de samenleving,” zei BITKOM Chief Executive Dr Bernhard Rohleder. “Met de D-netwerken, kwam de mobiele telefoon op de massamarkt.” De voorganger, het analoge C-net, werd slechts door een paar honderdduizend mensen in heel Duitsland gebruikt.
Geen koopjes
De eerste mobiele telefoons kostten rond de 3000 DM. De concurrentie tussen de aanbieders zorgde er echter voor dat de aansluitkosten snel daalden. De markttoetreding van andere aanbieders van mobiele telefonie in het midden van de jaren negentig heeft dit proces versneld. Ook innovaties op het gebied van mobiele telefoontarieven versterkten de hausse. De invoering van vooruitbetaalde kaarten heeft de groei van het aantal mobiele telefoonaansluitingen verder versneld. Daarnaast droegen technische innovaties, met name SMS, bij aan de grote populariteit.
Snelle ontwikkeling
Twee opvolgergeneraties van GSM zijn nu op de markt: UMTS en LTE. Ongeveer 85 procent van de Duitse huishoudens kan gebruik maken van het UMTS-netwerk. LTE is al beschikbaar voor 14,5 miljoen huishoudens. Er zijn hoge investeringen nodig om de verspreiding van de nieuwe mobiele technologieën te stimuleren: Volgens ramingen van BITKOM zal tegen 2015 ongeveer acht à tien miljard euro moeten worden uitgetrokken voor mobiele breedbandverbindingen. |sl