Hoe 360-graden video’s maken en uploaden naar YouTube, Facebook en Vimeo

U kunt 360-graden video’s uploaden naar YouTube, Facebook en Vimeo, maar om dat te doen, moet u een zeer eenvoudige procedure volgen

Het maken van 360-graden video’s is de huidige trend. Het wordt steeds gemakkelijker om dit soort beeldmateriaal te vinden op verschillende sociale netwerken. Niet in het minst omdat ze onderhoudend zijn en vaak viral gaan. Zij worden ook veel gebruikt door bedrijven en ondernemingen. Maar laten we eens kijken hoe we 360-gradenvideo’s kunnen maken en publiceren op sociale netwerksites zoals Facebook en YouTube.

Voordat we gaan uitzoeken op welke platforms we dit soort 360-gradenvideo’s kunnen delen, laten we eens kijken hoe we ze op de beste en gemakkelijkste manier kunnen maken. Er zijn in principe twee manieren om dit soort opnames te maken. Wij kunnen gebruik maken van in de handel verkrijgbare camera’s die over deze functionaliteit beschikken, zoals de Nikon KeyMission 360. Of we kunnen dit soort filmen doen met apps die we op onze smartphones kunnen installeren. Zowel de Google Play Store als de App Store bieden alternatieven voor 360-gradenvideo’s.

Platforms voor het delen van 360-gradenvideo’s

Nu het leuke gedeelte, het delen met vrienden. Er zijn in principe drie platforms die het vaakst door gebruikers worden gebruikt en die ook 360° filmen ondersteunen. Dit zijn Facebook, Vimeo en YouTube. Op deze drie diensten is het heel gemakkelijk om je eigen panoramische video’s te delen en je hoeft er geen grote vaardigheden voor te hebben. Als u vaak Twitter gebruikt, vergeet dan niet dat u met Periscope ook live-opnamen kunt maken met de 360-gradenfunctie.

Hoe uploadt u 360-gradenvideo’s naar Facebook

Het uploaden van een 360-gradenvideo naar Facebook is heel eenvoudig. Om dit te doen, gaat u naar ons gedeelte met berichten en kiest u onder Foto’s en Video’s voor het uploaden van een bestand. Om ervoor te zorgen dat de video optimaal wordt geüpload, gaat u naar Geavanceerde instellingen, onder Video-instellingen, en vinkt u het vakje aan naast “Deze video is gemaakt in 360 graden-formaat”. Op deze manier kunnen we de video ook handmatig aanpassen, zodat hij niet verkeerd geformatteerd wordt. Op dit punt is het klaar – gewoon publiceren om het te zien op onze pagina of profiel. Vergeet niet dat Facebook 360-gradenvideo’s ondersteunt met een maximale grootte van 5GB.

Hoe 360-gradenvideo’s uploaden naar YouTube

Het delen van 360-gradenvideo’s op YouTube is niet ingewikkeld, maar je moet wel iets voorzichtiger zijn dan wanneer je hetzelfde doet op Facebook. Allereerst moeten we controleren of het bestand dat we uploaden de metadata voor 360° filmen bevat, anders zal het niet compatibel zijn. Dit betekent dat als de 360°-camera deze informatie niet automatisch bevat, u de toepassing Spatial Media Metadata Injector voor YouTube moet downloaden. Dit programma is beschikbaar voor zowel MacOS als Windows. Zodra u dit hebt gedaan, start u de toepassing en selecteert u “Mijn video is 360°”. Hierdoor kan YouTube het lezen als een panoramische film. Sla de video nu op en geef hem een naam. Ga vervolgens naar de homepage van YouTube, log in op je account en upload je nieuwe 360°-video alsof het elke andere video is die je tot nu toe hebt geüpload. Wees voorzichtig, dit soort beeldmateriaal duurt lang om te formatteren en te uploaden. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt voor je aan het proces begint. Denk eraan dat 360-gradenvideo’s die naar YouTube worden geüpload alleen worden ondersteund door bepaalde browsers, zoals Chrome, Opera, Firefox en Internet Explorer.

Hoe 360-gradenvideo’s uploaden naar Vimeo

Vimeo heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de video’s die naar zijn gebruikers worden geüpload van de hoogste kwaliteit zijn, en de service ondersteunt zelfs 8K. Het uploaden van 360-gradenvideo’s op dit platform werkt op een zeer vergelijkbare manier als Facebook. We gaan dus eerst naar ons profiel en klikken op het juiste item om een nieuwe video te uploaden. Kies vervolgens uw bestand en vink het vakje aan met de tekst “Deze video is gemaakt in 360°. Het platform zal ons vragen of het om een monoscopische of stereoscopische video gaat, d.w.z. of de video met één enkele camera of met meerdere toestellen is gemaakt. Op dit punt, als we er vertrouwd mee zijn, kunnen we verschillende geavanceerde functies gebruiken om de video aan te passen, anders kunnen we gewoon de standaardkenmerken instellen en de video uploaden. Vergeet niet een titel en tags in te voeren alvorens te publiceren. De 360-gradenvideo’s op Vimeo zijn ook compatibel met sommige VR-headsets, zoals de Samsung Gear VR en Google’s Daydream.