Amazon schrapt prijspariteit voor handelaren

Moeten handelaren die via het Amazon-platform verkopen daar de goedkoopste zijn? Na een geschil over de prijspariteitsclausule zijn de voorwaarden nu aangepast.

Amazon heeft blijkbaar de omstreden prijspariteitsclausule verwijderd uit de voorwaarden voor externe handelaren die via het platform verkopen. Het bedrijf was niet in staat om op korte termijn een verklaring af te leggen toen daarom werd gevraagd – maar de procedure kan worden begrepen uit de algemene voorwaarden voor externe dealers en een verklaring van het Duitse Bundeskartellamt.

De clausule

Onder “prijs pariteit” verstaat Amazon het volgende: Online handelaren die artikelen via Amazon aanbieden, mogen niet duurder zijn dan in hun andere “niet-winkel verkoopkanalen”. Met andere woorden: Alleen in de winkelverkoop mag een handelaar duurder zijn dan op Amazon. Zowel de prijs van het artikel in kwestie als de totale prijs moeten gelijk zijn aan of lager zijn dan de prijs die via andere online verkoopkanalen wordt aangeboden.

Federaal Kartelbureau

De controversiële clausule riep de antitrustwaakhonden in het geweer en de onlinegigant is nu op zijn schreden teruggekeerd. Op 27 augustus kondigde het Bundeskartellamt aan dat het een overeenkomst met Amazon had bereikt waardoor prijspariteit niet langer zou worden afgedwongen op Amazon Marketplace.

In de algemene voorwaarden van Amazon is in de clausule “S-4: Pariteit met uw verkoopkanalen” niet langer prijspariteit vereist.

De vereiste gelijkheid heeft nu betrekking op kwaliteitskenmerken van de klantenservice en de verstrekking van productinformatie.

Onderzoek loopt

Andreas Mundt, voorzitter van het Bundeskartellamt, geeft het volgende commentaar op de stand van zaken: “Het Bundeskartellamt beoordeelt momenteel of de maatregelen qua vorm, inhoud en reikwijdte toereikend zijn om de procedure tegen Amazon in zoverre af te wikkelen.” □