Wat is QWERTY ?

Qwertz is een lettercombinatie die zowel van het PC-toetsenbord als van de mobiele telefoon bekend is. In deze context is de afkorting synoniem met de Duitse toetsenbordindeling.

Het is een gebruikelijke variant om typische toetsenbordindelingen aan te duiden met een afkorting die overeenkomt met een typische opeenvolging van letters op een prominente plaats op het toetsenbord. Voorbeelden zijn:

  • de Duitse toetsenbordindeling Qwertz
  • de Amerikaanse toetsenbordindeling: Qwerty
  • de Franse toetsenbordindeling : Azerty

De voorbeelden maken duidelijk dat de taal van een land een belangrijke factor is voor het toetsenbord op de PC. Terwijl de letter “Q” in Duitsland en Amerika door het betrekkelijk geringe gebruik ervan bijna in de linkerbovenhoek van het toetsenbord verdwijnt, wordt de letter in Frankrijk veel vaker gebruikt. Daarom is de plaats ervan op het Franse toetsenbord een rij lager gemakkelijker te bereiken voor de vingers.

De plaats op het toetsenbord

Q, W, E, R, T en Z zijn de letterreeksen die op het Duitse toetsenbord onder de rij met cijfers staan. Links van de “Q” is alleen de tab-toets. Op de mobiele telefoon, bijvoorbeeld bij het schrijven van een WhatsApp-bericht, is Qwertz ook te vinden onder de rij met cijfers.

Vlot typen als doel van de lay-out

De letters op het toetsenbord zijn bedoeld om zo ongecompliceerd mogelijk bereikbaar te zijn en om veelvoorkomende woorden gemakkelijker te kunnen typen. Het idee gaat terug op de Amerikaan Christopher Latham Sholes, die echter niet alle veelgebruikte letters in het midden van de actie van de toetsenbordindeling voor dit doel wilde plaatsen. Integendeel, het was zijn bedoeling vaak gebruikte letters ruimtelijk te scheiden om typefouten te voorkomen. Het typemachinetoetsenbord werd later gewoon op precies dezelfde manier overgenomen voor pc’s en mobiele telefoons.

Toepassing in verschillende landen

Het Qwertz-toetsenbord wordt echter niet alleen in Duitsland gebruikt. Het is ook de gangbare norm in Oostenrijk, dat ook Duitstalig is. Zwitserland gebruikt Qwertz als basis, maar vult het toetsenbord aan met Franse speciale tekens. Luxemburg gebruikt zowel Qwertz als Azerty. De indeling van het Qwertz-toetsenbord is vastgelegd in DIN 2137, maar kent drie verschillende varianten, die noodzakelijk waren in verband met speciale tekens en niet-Latijnse karakters. Wie echter een PC of een mobiele telefoon gebruikt, hoeft sowieso geen toetsenbordindeling te accepteren. In de instellingen kan het Qwertz-toetsenbord worden veranderd in de Amerikaanse toetsenbordindeling en vice versa. Dit maakt het gemakkelijk om teksten in vreemde talen te schrijven. Ook het gebruik van een PC door een buitenlandse gast of zakenpartner is zonder problemen mogelijk.