Wat is een shift toets?

De Shift-toets wordt gebruikt om functies te gebruiken die als secundaire functie op het toetsenbord van een computer zijn geïnstalleerd. Dit geldt zowel voor Windows- en Mac-computers als voor de klassieke typemachine.

De Shift-toets Mac en Windows ziet er hetzelfde uit: Het is te herkennen aan de pijl die naar boven wijst. Als de shift-toets gelijktijdig met een andere toets wordt ingedrukt, wordt een andere functie geactiveerd. Een klassieke functie in dit verband is het schrijven van hoofdletters. Omdat dit vaak nodig is, wordt de Shift-toets op de computer twee keer geplaatst, aan de rechter- en de linkerkant van het letterblok. Dit maakt het mogelijk om zuinig te schrijven. Als u alleen in hoofdletters wilt schrijven, kunt u de klassieke snap-in functie gebruiken met de shift-toets. Het kan worden geactiveerd door op het pijltje omlaag te drukken of door vijf keer achter elkaar op de shift-toets te drukken.

Van accenten tot alineatekens

De shift-toets van het toetsenbord activeert ook tekens die niet voorkomen op de oorspronkelijke indeling van het toetsenbord. Deze omvatten een hele reeks leestekens, van vraagtekens en uitroeptekens tot procent- en paragraaftekens, haakjes, apostrofs en voor- en achtervoegsels. De dubbele punt en de puntkomma zijn ook toegankelijk via de shift-toets van het toetsenbord. Het is overigens ook mogelijk om de shift-toets uit te schakelen.

Caps Lock op het Mac toetsenbord

Het komt vaak voor dat de shift-toets van de Mac of ook de Windows-computer per ongeluk wordt geactiveerd. Dit is onmiddellijk merkbaar bij normaal typen en kan ongedaan worden gemaakt. Bij het invoeren van wachtwoorden valt dit echter niet zo op, aangezien deze meestal als zwarte stippen worden weergegeven. Hier wordt de shift-toets op de Mac op een praktische manier zichtbaar gemaakt wanneer deze actief moet zijn: Caps Lock, de caps lock-toets, wordt op de Mac-computer zichtbaar gemaakt wanneer deze geactiveerd is door een gloed van een groen LED-lampje in de hoek.

Shortcuts met de Mac shift-toets

Shortcuts zijn op de Mac ook mogelijk met de shift-toets op het toetsenbord. Deze worden in sommige programma’s zo uitgevoerd dat de shift-toets, de ctrl-toets en een derde toets gelijktijdig worden ingedrukt om een specifieke functie op de computer te activeren. De sneltoets vervangt het activeren van functies via het toetsenbord door het menu boven in het scherm. De shift-toets kan dus voor meer functies worden gebruikt dan alleen hoofdlettergebruik als klassieke toepassing van de tweede opdracht van het toetsenbord. Op de Mac is de Shift-toets ook bekend als Level 2 Select of Shift.