Monitoring as a Service voor het virtuele DC

Dankzij Monitoring as a Service van Ionos kunnen klanten belangrijke metrics van hun applicaties en het virtuele deel van hun datacenter (DC) monitoren en op basis van regels voorzorgsmaatregelen nemen voor loadpieken en andere scenario’s.

Ionos breidt zijn managed service portfolio met betrekking tot zijn eigen cloudplatform uit met een Monitoring as a Service (MaaS) aanbod. Gebruikers kunnen de bewakingsdienst bijvoorbeeld gebruiken om veranderingen in de verdeling van de belasting in een vroeg stadium op te sporen en hun infrastructuur zo nodig aan te passen. De dienst helpt ook om anomalieën, beperkte beschikbaarheid en ongewoon belastingsgedrag te detecteren en zo nodig tegenmaatregelen te initiëren.

“Ionos Cloud MaaS”, zoals de volledige naam al doet vermoeden, stelt de gebruiker in staat om alarmgebeurtenissen vrij te configureren. Hij kan bijvoorbeeld een CPU-belasting van x procent over een periode van n minuten definiëren. Alleen wanneer deze gebeurtenis zich voordoet, wordt een alarmmelding verzonden in de vorm van een vooraf gedefinieerde e-mail. Meldingen kunnen ook worden ingesteld voor verschillende distributielijsten en, afhankelijk van de verantwoordelijkheid, kunnen verschillende alarmmeldingen naar verschillende geadresseerden worden gestuurd. Er zijn geen sjablonen voor het aanmaken van de juiste alarmgebeurtenissen.

De volgende uitbreidingsfase

Het is de bedoeling dat in de volgende uitbreidingsfase de virtuele infrastructuur automatisch kan worden aangepast aan de workloads in verband met MaaS. Vervolgens kunnen bijvoorbeeld, nadat bij de monitoring over een bepaalde periode een verhoogde belasting is vastgesteld, automatisch meer instanties worden opgezet en in de infrastructuur worden opgenomen (zogeheten “horizontal VM auto-scaling”). Op deze manier kunnen workloads over nog meer virtuele instances worden gedistribueerd en verwerkt.

Bij navraag gaf Ionos de releasedatum: “We verwachten beschikbaarheid in Q1 / 2022”. Intern is er een werktitel voor deze automatiseringsdienst, maar het bedrijf wilde of kon nog geen concrete naam geven voor de release.

Gratis “Data Centre Designer”-uitbreiding

Health metrics can be monitored directly via the Data Center Designer (DCD).

MaaS is geïntegreerd in, of beter gezegd breidt uit, de interne Data Center Designer (DCD). De DCD wordt gebruikt om het virtuele deel van het hybride multi-cloud datacenter via een browser te beheren. De benodigde componenten worden via drag-and-drop virtueel samengesteld en vervolgens in het Ionos-datacentrum geïmplementeerd.

Aanvullende informatie

De Data Centre Designer als draad naar het virtuele

Per browsergebaseerde grafische gebruikersinterface kan de bedrijfs-IT in de cloud worden geconfigureerd met de Data Centre Designer (DCD). Ionos heeft het over een “virtueel datacenter” dat via haar kan worden opgezet. Daartoe worden componenten op een whiteboard gerangschikt met behulp van drag-and-drop. Monitoring as a Service is geïntegreerd in Data Centre Designer, zodat virtuele machines of zelfs cloud cubes met één druk op de knop kunnen worden gemonitord en aangepast.

De basismetrics die momenteel worden geregistreerd, omvatten, met betrekking tot de CPU, het gemiddelde gebruik van alle cores van een virtuele instance. Wat het netwerk betreft, worden details van netwerkbytes en -pakketten in virtuele instanties weergegeven. En wat het opslagsegment betreft, wordt het volgende geëvalueerd:

  • Disk bytes gelezen van het block device
  • Disk bytes geschreven van het block device
  • Disk IO’s gelezen
  • Disk writes uitgevoerd

Dankzij de MaaS-integratie kunnen bijvoorbeeld virtuele machines of cloud cubes met één druk op de knop worden bewaakt en aangepast. Daartoe geeft het DCD een grafische visualisatie van de bewakingsgegevens. Deze metrics kunnen ook via API worden opgehaald en elders, in andere tools, worden gebruikt.

Interfacing

Voor de werking van applicaties in de cloud zijn verificatie-, monitoring- en beheermaatregelen tegenwoordig essentieel, zegt Felix Grundmann, Head of Product Management bij Ionos Cloud. Met het uitgebreide aanbod willen zij hierin ondersteunen.

Felix Grundmann, Head of Product Management, Ionos Cloud

Felix Grundmann, Head of Product Management, Ionos Cloud

Monitoring as a service is gratis beschikbaar voor gebruikers van het Ionos Cloud-platform. Alle gegevens en gebeurtenissen van de laatste 14 dagen kunnen via een PromQL-compatibele interface worden geëxporteerd en in een Prometheus-systeem worden geïntegreerd. “Door de integratie in onze infrastructuur hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over details op het gebied van installatie, configuratie of implementatie”, zegt Grundmann.

De service draait onafhankelijk van het besturingssysteem en biedt een overzicht van centrale basismetriek, ook met betrekking tot snapshot images, ISO-imagebestanden of systemen met Netboot.

Kan worden gekoppeld aan externe tools: De via MaaS verkregen gegevens kunnen via API worden gekoppeld met externe tools zoals Prometheus. MaaS kan worden gebruikt voor nieuwe virtuele servers of kubussen, maar ook voor bestaande instances.

Bedrijf en partners

Ionos is in 2018 ontstaan uit de fusie van 1&1 Internet en de Berlijnse IaaS-aanbieder ProfitBricks. Het bedrijf is een dochteronderneming van het beursgenoteerde United Internet, waartoe ook Strato, InterNetX, Sedo, United Domains en World4You behoren.

Channelpartners kunnen via de DCD toegang krijgen tot gratis testbronnen en deze gebruiken voor leer-, verkoop- en demodoeleinden. In het kader van het partnerprogramma worden gratis opleidingen aangeboden.