Hoe kom je erachter wie jou online zoekt

Nieuwsgierig of iemand jou online zoekt? Hier zijn enkele webtools waarmee u kunt achterhalen hoe, wanneer en hoe vaak er naar uw naam wordt gezocht

Met de wijdverbreide verspreiding van sociale netwerken en, zelfs daarvoor al, met een immense hoeveelheid webpagina’s waar mensen over van alles (maar ook over iedereen) praten, wordt het steeds waarschijnlijker dat iemand “naar u op zoek is”. Of het nu uit nieuwsgierigheid is, voor het werk of voor min of meer nobele en legale doeleinden, mensen hebben elkaar altijd al opgezocht en geprobeerd informatie te krijgen over een vriend/vijand.

Werd het vroeger veel moeilijker (en duurder) om dit te doen, tegenwoordig is het bijna binnen ieders bereik en zeker heel vaak gratis. Hoe weet u vandaag wie informatie over u probeert te verzamelen? Het is niet altijd mogelijk om dit te doen, maar het is bijna altijd mogelijk om te weten wie er over je praat en dus welke informatie een derde partij over je zou kunnen verzamelen om je gemakkelijker te vinden.

LinkedIn profiel

LinkedIn, het sociale netwerk gewijd aan de wereld van het werk, is een zeer krachtig hulpmiddel om mensen op te sporen. Als je een profiel op Linkedin hebt geopend, zal dat ook via Google doorzoekbaar zijn en voor jou zal dat in de meeste gevallen een goede zaak zijn: meer contacten, meer kansen op een baan. Als u voor de betaalde versie van Linkedin hebt betaald, kunt u ook zien wie uw profiel heeft bekeken. Deze functionaliteit is sterk beperkt in de gratis versie van het sociale netwerk.

Google Alerts

Je kunt niet weten wie er op Google naar je voor- en achternaam zoekt. Maar u kunt er wel achter komen of uw voor- en achternaam op een webpagina voorkomen. Om dat te weten te komen, moet u Google Alerts gebruiken, de gratis dienst van Google die u vertelt op welke pagina’s een tekenreeks verschijnt. Deze string kan ook uw naam zijn. Dus als u ingenieur Mario Rossi bent, kunt u een waarschuwing instellen voor “Mario Rossi” en een andere voor “Ingegnere Rossi”. Op die manier wordt u gewaarschuwd telkens wanneer een pagina met die woorden wordt gepubliceerd.

Sociale acties

De grootste beperking van Google Alerts, en van Google in het algemeen, is dat het geen toegang heeft tot inhoud die op Facebook is gepubliceerd. Andere diensten echter wel. Bijvoorbeeld Mention.com, een site waarmee je (na gratis registratie) Facebook, Twitter en andere sociale netwerken kunt scannen om te zien wie er over je praat.

Zoeken naar familieleden

Er is ook een hele parallelle wereld van zoekopdrachten op basis van relatie. Op sommige buitenlandse sites, zoals www.adopteeconnect.com en www.ancestry.com kunt u zoeken naar een persoon en veel van zijn verwanten. In Italië is er het portaal Antenati, opgezet door het Ministerie van Cultureel Erfgoed en Activiteiten en Toerisme, of particuliere sites zoals Geneanet.org, die echter veel minder krachtig en veel beperkter zijn.

Gemeentearchieven en -registers

Een andere manier waarop een goede en ervaren online personenzoeker u zou kunnen vinden, is door te bladeren in de overlijdensakten die in de gemeente zijn gedeponeerd en, soms, ook op de online sites van lokale overheden zijn gepubliceerd. Stel dat een ex-partner op zoek is naar jou en zich de naam, achternaam en leeftijd van je ouders herinnert. Als ze erg oud zijn, kan deze persoon naar hen zoeken onder de doden en ze, helaas, vinden. Dan zou hij/zij weten waar ze gestorven zijn en kunnen afleiden in welk gebied ze woonden. Dit zou een eerste stap zijn om u of andere naaste verwanten van de overledene te vinden.