De late reis naar de cloud en de valkuilen

Uit een onderzoek van Avanade blijkt dat de meeste IT-besluitvormers spijt hebben dat ze niet vóór de pandemie meer aan de cloud hebben gedaan om hun bedrijven weerbaarder te maken tegen uitdagingen zoals de pandemie.

Rond vier op de vijf besluitvormers hebben spijt dat ze geen cloudinitiatieven hebben geïmplementeerd in het licht van de Corona-pandemie. Dit blijkt uit een studie van Avanade en Vanson Bourne. Het aantal berouwvolle respondenten bedraagt wereldwijd 81 procent en in Duitsland 77 procent. Deze kritische zelfevaluatie wordt tenminste ook gevolgd door concrete acties. Volgens de enquête heeft de drastische ervaring met Corona op zijn minst een proces van bezinning bij de bedrijven op gang gebracht: 76 procent van de respondenten (Duitsland: 68 %) wil zijn cloud-strategie heroverwegen en 88 procent van de respondenten wereldwijd en in Duitsland heeft erkend dat de cloud voor hen van bedrijfskritisch belang is. Bovendien zei 83 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat zij de invoering van cloud-diensten hadden versneld (Duitsland: 82 %).

Het onderzoek bevestigt dat een overeenkomstige inzet loont voor de actieve spelers: 91 procent van de respondenten (Duitsland: 87 %) verklaarde dat zij de aan Corona gerelateerde uitdagingen het hoofd konden bieden dankzij hun cloudgebruik; maar liefst 22 procent van hen (Duitsland: 17 %) slaagde er zelfs in dit binnen een paar dagen te doen. En slechts 3 procent was van mening dat de cloud geen positief waardevoorstel rond de pandemie had opgeleverd voor hun bedrijf.

Hindernissen op weg naar de cloud

Met 32 procent noemden respondenten wereldwijd de beperkingen die hun huidige gebruikte technologieën oplegden als de grootste uitdaging voor een succesvolle overstap naar de cloud. In Duitsland lag dit cijfer met 27% lager. In dit land zagen de deelnemers een gebrek aan kennis en ervaring als de grootste belemmering – een waarde die duidelijk boven het wereldwijde gemiddelde van 26% ligt. Wereldwijd en in Duitsland speelt de on-premise infrastructuur, die niet geschikt is voor een gedeelde cloudimplementatie, ook een belangrijke rol als het gaat om de grootste obstakels, met 31 procent elk. In Duitsland waren ook dubbelzinnige wolkenstrategieën een belangrijk aspect in deze categorie, waarin meerdere antwoorden mogelijk waren.

“Het feit dat er enkele lichtpuntjes in deze studie zijn, mag de soms lange schaduwen niet verdoezelen. Als bijvoorbeeld 88 procent van de besluitvormers het belang van de cloud heeft ingezien, moet de vraag worden toegestaan: Waarom was hier eerst een pandemie nodig? En als tweederde van de bedrijven hun strategie moeten herzien, impliceert dat een duidelijk te hoog foutenpercentage,” zegt Robert Horndasch, Executive bij Avanade Duitsland, over de enquêteresultaten. “Een lezing van deze resultaten is: na lang aarzelen maken de meeste bedrijven in dit land nu gebruik van de cloud. Maar ze zijn nog ver verwijderd van succesvolle schaalvergroting. De voortdurende bijstelling en aanpassing van strategieën, scenario’s en diensten ontbreekt nog op vele plaatsen. Dus zowel de prestaties als de kosten lijden eronder.”

Over het onderzoek

In totaal heeft Vanson Bourne voor Avanade 600 besluitvormers wereldwijd ondervraagd, van wie meer dan de helft in grote bedrijven. De onderzoeksperiode was de tweede helft van 2020 – tussen de eerste en de tweede grote golf van de Coronapandemie.