M-Disc voor 1.000 jaar archivering

Voor een periode tot 1.000 jaar kunnen bedrijven, overheden en instellingen nu hun kritische data archiveren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de M-Disc, die Primera Technology in samenwerking met Millenniata op de markt brengt.

Toen de eerste schrijfsystemen meer dan 5000 jaar geleden in Mesopotamië en Noord-Afrika werden uitgevonden, was archivering op lange termijn nog geen probleem: de Sumerische spijkerschrifttekens en de oude Egyptische hiërogliefen overleefden de millennia door op kleitabletten te worden gegrift of in steen te worden uitgehouwen. De huidige opslagmedia, met name cd’s en dvd’s, zijn heel anders: volgens een studie van de Fern-Universität Hagen zijn de eerste tekenen van gegevensverlies op zelfgebrande media al na een jaar waarneembaar.

Met behulp van een nieuw materiaalmengsel wil Primera Technology de extreem kortlevende zilverdiscs nieuw leven inblazen: Volgens Primera markeren de M-Discs een terugkeer naar de oorsprong van de menselijke geschiedenis. Volgens Primera zijn de DVD’s die door de Amerikaanse archiveringsspecialist Millenniata zijn ontwikkeld “uitsluitend gemaakt van steenachtig materiaal”. Dit betekent dat ze na 1000 jaar nog steeds leesbaar zijn – mits de juiste leesapparatuur nog bestaat.

Primera brengt de voordelen van 1000 jaar langetermijnarchivering nu ook op de Duitse markt en is hiervoor een samenwerking aangegaan met Millenniata. Speciale M-schrijvers zijn nodig om de M-schijven te gebruiken. Primera heeft deze nu ingebouwd in de disc publisher modellen SE en Pro Xi2. Volgens de fabrikant is er geen speciaal apparaat nodig om de discs te lezen en af te spelen. Elke conventionele DVD-speler is goed.

De M-Writer kan worden gebruikt onder Windows 7, Vista en XP, Mac OS X en Linux. Primera levert de DVD brandsoftware PT Publisher bij de disc publisher apparaten. Om de hardware te kunnen integreren in toepassingen voor het archiveren van video’s, foto’s of documenten, levert Primera een software development kit.

Volgens de fabrikant zijn de brandapparaten bijzonder eenvoudig te bedienen, zijn de media onderhoudsvrij, storingsbestendig en zelfs bestand tegen sterk zonlicht en temperaturen tot 80 graden Celsius. Als eenvoudige maar hoogwaardige oplossingen voor archivering op lange termijn zijn zij geschikt voor kleine en middelgrote ondernemingen. Volgens deze doelgroep liggen de prijzen van de verbrandingssystemen in het lagere viercijferige segment. Ze zouden in de komende maanden beschikbaar moeten zijn. De M-Discs hebben dezelfde capaciteit als normale DVD’s.