Also Logistics staat voor faillissement

De distributeur Also zal waarschijnlijk het faillissement moeten aanvragen voor Also Logistics Services. De activiteiten van de dochteronderneming, die met de overname van Weltbild Logistics tot stand kwam, zullen echter worden voortgezet.

De integratie van Weltbild Logistics heeft voor Also tot verliezen in de miljoenen geleid. In oktober jongstleden nam de in Soest gevestigde distributeur het logistieke centrum van de failliete Augsburgse boekhandelsketen Weltbild met 500 werknemers over en richtte vervolgens Also Logistics Services op. Nu dreigt de dochteronderneming insolvent te worden, aldus het vandaag gepubliceerde halfjaarverslag van Also Holding. Volgens het rapport heeft de directie van het concern gisteren besloten “de verdere financiering van de huidige activiteiten” van het logistieke bedrijf “stop te zetten”. De directie staat “nu voor de beslissing om het faillissement aan te vragen”.

Zoals Stefan Klinglmair, lid van de directie van de Also Group en algemeen directeur van het Duitse nationale bedrijf, in een interview met IT-BUSINESS uitlegt, probeert de distributeur een oplossing te vinden voor de dochteronderneming. In de loop van de geplande herstructurering zullen de activiteiten van Also Logistics Services “zonder enige beperking worden voortgezet”, verzekert de manager. De onderneming raamt de herstructureringskosten voor de tweede helft van 2015 op ongeveer acht miljoen euro. Het is voor Klinglmair van belang te benadrukken dat de IT-groothandelsactiviteiten van Also “op geen enkele wijze” worden beïnvloed door de moeilijkheden van Logistics Services. De dochteronderneming is veeleer een operationeel onafhankelijke onderneming met een bedrijfsmodel dat losstaat van de distributie.

Vier miljoen euro verlies

Volgens het verslag van de holding heeft Also Logistics Services in de eerste helft van het jaar een verlies van ongeveer vier miljoen euro geleden. “De afslankingsmaatregelen op personeelsgebied konden tot dusver niet worden gerealiseerd zoals gepland”, zo luidt de motivering. Tegelijkertijd was de verkoop gedaald. “Gezien haar kostenstructuur kan het bedrijf daarom niet concurrerend op de markt opereren zonder uitgebreide herstructurering.”

De boekhandelketen Lesensart, die een half jaar geleden 67 Weltbild-filialen overnam, verkeert eveneens in grote moeilijkheden. Vorige week heeft het bedrijf uit Ahaus insolventie aangevraagd bij de arrondissementsrechtbank in Münster.

Het bedrijf bevindt zich nu in een herstructureringsproces.