Gerhard Schulz: “We hebben voor dit jaar een paar verrassingen in petto”

IT-BUSINESS vroeg invloedrijke vertegenwoordigers van de IT-markt naar de vooruitzichten voor het komende jaar. Dit is het oordeel van Gerhard Schulz, Senior Vice President en Executive Managing Director van Ingram Micro Distribution GmbH.

Een bewogen jaar ligt achter ons – de economische omwentelingen in de Eurozone of natuurrampen zoals de recente overstroming in Thailand toonden hun effect op de IT-markt. De langetermijngevolgen voor 2012 zijn nog niet te overzien. Maar het was ook een zeer dynamisch jaar met veel nieuwe technologieën die de IT-industrie aanzienlijk vorm zullen geven en ons met spanning naar het nieuwe jaar doen uitkijken.

Cloud is een onderwerp voor het kanaal

Een van de drijvende thema’s zal cloud computing blijven. De cloud heeft nu een hoge vlucht genomen en ook de consument begint zich voor het fenomeen te interesseren. Bovenal kijken steeds meer IT-besluitvormers naar het gebruik van cloud-toepassingen. Eerst en vooral is er software-as-a-service, maar er is ook een groot potentieel in cloud-serveroplossingen en data-outsourcing.

In het proces worden nieuwe bedrijfsgebieden gecreëerd – weg van de klassieke softwareverkoop naar het dienstverleningsmodel. De gespecialiseerde dealers die zich in een vroeg stadium hebben voorbereid op de cloud, zullen daar nu de vruchten van plukken.

Distributie blijft hier een centrale rol spelen als bemiddelaar en multiplicator tussen fabrikanten en gespecialiseerde dealers en biedt een belangrijke toegevoegde waarde, zoals we nu al doen met onze betrokkenheid bij het fabrikantoverschrijdende, pan-Europese cloud-initiatief Channel Transformation Alliance.

Meer mobiele technologieën

Op het gebied van mobiliteit zal de opmars van smartphones en tablets doorgaan en wij verwachten dan ook verdere sterke groeicijfers in deze markt. De verkoop van PC’s en notebooks zal zeker verschuiven, hoewel we kannibalisatie-effecten verwachten met betrekking tot netbooks.

Daarnaast zullen er nieuwe vormfactoren komen, zoals ultrabooks, die gebruik maken van robuuste en energiezuinige flashgeheugentechnologie. Al met al zullen de gebruikers kunnen blijven kiezen tussen verschillende apparaten en platforms, waardoor – vooral in de B2B-sector – aspecten als integratie in de IT-infrastructuur, beveiliging en kostenbeheersing nog meer centraal zullen komen te staan in de adviesdiensten van de gespecialiseerde detailhandel.

Er is één onderwerp dat we niet mogen vergeten: Unified Communication zal een enorme impuls krijgen in de loop van de voortdurend veranderende communicatie binnen bedrijven. We hebben hier een of twee verrassingen in petto. Maar de communicatie verandert niet alleen op bedrijfsniveau, maar ook op school. Er is bijvoorbeeld nog een groot potentieel op het gebied van onderwijs in Duitsland en de wil om scholen en universiteiten uit te rusten met IT-apparatuur is zeker aanwezig. De mate van tenuitvoerlegging hangt echter af van de financiële middelen van de deelstaten.

Herkenning van de tekenen des tijds

De IT-wereld draait steeds sneller en de industrie zal zich zeker moeten aanpassen aan een ruwere wind. Het is belangrijker dan ooit voor resellers om in een vroeg stadium met nieuwe onderwerpen en technologieën om te gaan en om bedrijfsprocessen en dienstenaanbod aan te passen.

Als betrouwbare partner staan wij resellers hierbij terzijde. Degenen die de tekenen des tijds herkennen en kansen benutten, zullen ook in de toekomst succesvol zijn op de markt.