Net zoals papieren advertenties regelmatig ongevraagd in de brievenbus belanden, zijn ook e-mail accounts frequente ontvangers van ongevraagde post. Een andere naam voor spam is junk, omdat het lastig is om steeds het kaf van het koren te scheiden.
Als ongeoorloofde bulkmailing heeft spam een zekere bekendheid gekregen. Oorspronkelijk was spam de Engelse merknaam voor een soort ingeblikt vlees (afkorting van “spiced ham”) dat in oorlogstijd vrijwel overal en onbeperkt verkrijgbaar was in Groot-Brittannië, maar al in de jaren tachtig werd geïntroduceerd in de communicatie via computers.
Gunstige reclamemogelijkheid
Terwijl reclame op papier moet worden gefinancierd, kunnen e-mails goedkoop en gemakkelijk naar een groot aantal ontvangers worden gezonden. In de regel dragen zij ook de kosten voor hun e-mailaccount en de provider. Een uitzondering vormen de gratis adressen die onder meer met reclame worden gefinancierd – hier is verzending een onderdeel van het contract en een voorwaarde voor gebruik. Gratis accounts zijn echter ook welkome adressen voor spammers. Met weinig moeite bereiken de e-mails honderdduizenden ontvangers: zelfs als slechts enkelen de inhoud lezen en slechts enkelen een geadverteerd product kopen of een contract sluiten, kan de campagne als een succes worden geboekt.
Digitale reclame vereist toestemming
Voordat reclame-e-mails worden verzonden, is de toestemming van de ontvanger vereist, bijvoorbeeld in de vorm van een abonnement op een nieuwsbrief. Dit moet gebeuren door middel van een procedure met een dubbele opt-in om accidentele klikken en toegang door derden uit te sluiten. Elke e-mail moet een behoorlijke opdruk bevatten, alsmede een mededeling over hoe men in de toekomst geen e-mails meer kan ontvangen. Een link die leidt naar het afmelden voor de nieuwsbrief is gebruikelijk.
Het bepalen van de afzender is moeilijk
Het versturen van spam-mail is in Duitsland verboden en wordt beschouwd als oneerlijke concurrentie, maar juridische consequenties zijn voor afzenders zelden te verwachten. In de regel wordt de inbox dag na dag opgeschoond en wordt elke spambericht verwijderd. Bijna geen enkele ontvanger neemt de moeite om de afzender ter verantwoording te roepen. Dit is ook niet altijd mogelijk, omdat afzenderadressen kunnen worden gemanipuleerd, verzending vanaf een server in het buitenland niet ongebruikelijk is, en veel gedupeerden niet eens weten waar ze met een klacht terecht kunnen.
Zelfs als er reclame wordt gemaakt voor producten van een Duits bedrijf, kan het bedrijf niet altijd de schuld krijgen, tenzij het duidelijk als afzender of opdrachtgever wordt geïdentificeerd. Aanwijzingen voor de werkelijke afzender kunnen alleen uit de e-mail header worden gehaald: Ook hier kan veel worden verhuld of vervalst, maar niet het IP van de betrokken provider en mailservers.
Maatregelen tegen spam
Het is niet mogelijk om het verzenden en ontvangen van spam-mails effectief te voorkomen. De adressen van de ontvangers worden verzameld of gekocht door bots. Een goed, adaptief spamfilter helpt de inbox redelijk schoon te houden door junk van tevoren uit te sorteren. Soms kunnen echter ook belangrijke e-mails worden uitgefilterd. Toezicht is dus van essentieel belang. De gedupeerden kunnen advies inwinnen bij de consumentencentra, en klachten worden aanvaard door het eco Verband für Internetwirtschaft e.V. (Vereniging voor de interneteconomie).