Gmail bug, Prullenbak en Spam weg: wat is er aan de hand

Met de nieuwste versie van Gmail voor Android lijkt het onmogelijk om e-mails te verwijderen die in de prullenbak zijn beland of in de spammap staan. Hier is hoe het te verhelpen

Nieuwe updates, nieuwe bugs, voor Gmail. Veel Android-gebruikers klagen dat bepaalde functies uit de mappen Spam en Prullenbak zijn verdwenen. In het bijzonder lijkt het erop dat met de nieuwste versie van de app, de knoppen voor het legen van de mappen niet meer verschijnen, waardoor berichten die gebruikers zo snel mogelijk “permanent” kwijt willen worden.

Het probleem werd voor het eerst gemeld door het Android Police-portaal, dat enkele meldingen heeft opgepakt die de afgelopen uren op sociale netwerken zijn verschenen. De mensen van Mountain View zeggen dat ze op de hoogte zijn van de bug en werken aan een oplossing, die al in de volgende release van de app zou moeten zitten. Google heeft inmiddels ook een uitleg gegeven over hoe je de bug kunt omzeilen en spam- en prullenmails permanent kunt verwijderen.

Code error or simple graphical bug?

Nadat de eerste meldingen binnenkwamen, kon de Android Police-redactie het probleem tot op de bodem uitzoeken. Het probleem is in feite louter grafisch van aard: door de smartphone te draaien en de oriëntatie van het scherm te veranderen, verschijnen de knoppen weer, zodat gebruikers mappen in één keer kunnen leegmaken.

Gmail: nieuwe spamfilters

Terwijl Google-ontwikkelaars aan de bug werken, zegt Mountain View dat de nieuwe spamfilters die eind 2019 zijn aangenomen, hun vruchten afwerpen. De nieuwe filters zijn in staat om 99,9% van de potentiële bedreigingen te blokkeren en zijn gebaseerd op scanners van de volgende generatie die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en deep learning. Voorlopig wordt deze technologie alleen toegepast op Office-bijlagen die via de Gmail-maildienst worden verstuurd, maar het is de bedoeling van Big G om deze technologie toe te passen op alle soorten geïnfecteerde bijlagen, zelfs minder gangbare bestanden.