Waarom Snapchat een gevaar is geworden voor alle kinderen

De laatste Snapchat-update introduceerde een functie waarmee leden op een kaart kunnen zien waar andere contacten zich bevinden

Er is een nieuw gevaar dat ouders, die zich al zorgen maken over cyberpesten en sexting, uit hun rustige slaap houdt. Het is SnapMap, de nieuwste functie die onlangs is geïntroduceerd door Snapchat, de instant messaging app.

Het is een kaart waarop gebruikers van de beroemde app, vooral populair bij tieners, de exacte locatie van hun contacten kunnen zien. En vice versa, d.w.z. op hun beurt geolokaliseerd zijn. Een dienst waarover de laatste uren veel discussie is geweest, vooral met betrekking tot de privacy. Snapchat-leden kunnen geolocatie echter deactiveren door te kiezen voor ‘ghost mode’, een optie waarmee ze toegang krijgen tot de kaart zonder gezien te worden door andere contacten. Maar dit is niet genoeg om de ongerustheid weg te nemen die onder ouders is ontstaan, die vrezen dat hun kinderen aan tal van risico’s worden blootgesteld.

Snapchat: de app die de voorkeur heeft van kinderen

Het grootste probleem is dat Snapchat vooral door kinderen wordt gebruikt. De veel geïmiteerde app, waarmee je berichten, video’s, foto’s en animatiefilters kunt versturen, kan na de update door stalkers of andere kwaadwillenden worden gebruikt om te achterhalen waar een gebruiker zich bevindt. Bovendien zal Snapchat, als de jonge abonnee zijn instellingen niet wijzigt, elke keer dat hij inlogt zijn locatie bijwerken, waardoor zeer gevoelige informatie zoals zijn huisadres openbaar wordt op de kaart.

Jongeren, die vaak niet nadenken over de gevolgen van hun daden, zouden er ook toe kunnen worden gebracht hun locatie gemakkelijk te delen met onbetrouwbare mensen.