Beter luisteren naar generatie Y en Z

Wie werknemers van generatie Y en Z voor zich wint, kan rekenen op extra inkomsten, zo blijkt uit een studie van Citrix. Managers weten echter vaak niet hoe ze deze leeftijdsgroepen moeten aantrekken en behouden.

Kenniswerkers van de generaties Y en Z hebben een grote invloed op de winst van bedrijven, zo blijkt uit een recente studie van Citrix. Het bedrijf onderzocht het verband tussen het aandeel digital natives (goed opgeleide, digitaal onderlegde werknemers van generatie Y of Z) in een land en de winstgevendheid van bedrijven. Uit de studie blijkt dat een stijging van het percentage digital natives in een land met één procentpunt gepaard gaat met een stijging van de winstgevendheid (in termen van EBITDA) met 0,9 procentpunt, wat overeenkomt met 1,9 biljoen dollar extra aan wereldwijde inkomsten per jaar.

Tegelijkertijd weten leidinggevenden van bedrijven echter vaak niet eens hoe de verwachtingen van deze belangrijke leeftijdsgroep eruit zien, zoals blijkt uit een andere enquête van Citrix. Voor dit onderzoek werden 1 000 managers en 2 000 jonge kenniswerkers (tussen 18 en 39 jaar) ondervraagd, die werken in grote en middelgrote ondernemingen in de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, China, India, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

De generaties Y en Z willen flexibel zijn

Zo behoren bijvoorbeeld baanstabiliteit (87 %) en evenwicht tussen werk en privéleven (ook 87 %) tot de belangrijkste baancriteria voor beide generaties. Dit wordt slechts ten dele beseft door managers, die het meest geneigd zijn te geloven dat hun jongere werknemers waarde hechten aan toegang tot nieuwe technologieën op de werkplek en opleidingsmogelijkheden.

Wat de werkplek betreft, overschatten managers de aantrekkelijkheid van kantoren. 90 procent van de digital natives wil na de pandemie niet terug naar voltijds kantoorwerk. Deze groep bestaat uit 51 procent die meestal of altijd vanuit huis wil werken en 39 procent die de voorkeur geeft aan een hybride werkmodel waarbij ze flexibel kunnen kiezen tussen kantoor en thuiswerk. Slechts 10 procent zou weer fulltime op kantoor willen werken. Toch denkt 58 procent van de executives dat jonge werknemers meestal of altijd op kantoor willen werken.

Daarnaast leven jonge werknemers en de ondervraagde executives in verschillende digitale werelden. Slechts 21 procent van de executives gebruikt instant messaging apps zoals Slack of Whatsapp voor werkdoeleinden, vergeleken met 81 procent van de digital natives. Slechts 26 procent van de leidinggevenden gebruikt deze apps graag voor het werk, tegenover 82 procent van de jongere werknemers.

De respondenten hebben ook verschillende opvattingen als het gaat om prioriteiten. Terwijl 90 procent van de huidige executives zegt dat het verbeteren van de winstgevendheid van hun bedrijf hun topprioriteit is, zegt 83 procent van de digital natives dat ze prioriteit zullen geven aan het welzijn van hun werknemers als ze op directieniveau komen.

Daarnaast is meer dan twee derde (67%) van de digital natives van mening dat de pandemie heeft aangetoond dat hun bedrijf meer moet investeren in digitale technologie, terwijl slechts 22% van de executives dat vindt.

En zo ziet het er in Duitsland uit

Voor Duitse digital natives ligt de nadruk vooral op baanzekerheid en carrièremogelijkheden (88%), evenals op werkplezier (86%). Ook een passende beloning voor hun diensten (82 %) en een autonome manier van werken (78 %) zijn voor hen belangrijk. Zevenenvijftig procent van de respondenten denkt dat thuiswerken het beste voor hun welzijn is. Volledig op kantoor werken wordt echter door slechts 17% als optimaal beschouwd. 26 procent is van mening dat een flexibel werkmodel het beste bij hen past. Welzijn op het werk staat over het algemeen hoog in het vaandel bij digital natives: zij zien het welzijn van werknemers als een topprioriteit als zij zelf de verantwoordelijkheid krijgen voor het management.

Voor de ondervraagde Duitse managers liggen de prioriteiten echter anders; voor hen zijn investeringen in moderne technologie op het werk en het verhogen van de winst van hun bedrijf van het grootste belang. Het welzijn van de werknemers volgt pas daarna. Uit een internationale vergelijking blijkt dat investeringen in technologie in dit land een bijzonder hoge prioriteit hebben – in geen enkel ander land werd dit punt zo zwaar gewogen.

Wat de manier van werken betreft, beschouwt het grootste deel van de ondervraagde Duitse managers (46%) een flexibele werkplek als de beste manier om het welzijn van jongere werknemers te bevorderen. Gevolgd door werken op kantoor (43,5 %); kantoor aan huis wordt door slechts 10,5 % van de respondenten in deze groep als het beste alternatief beschouwd. Hier verschilt de perceptie aanzienlijk van die van jongere werknemers.

“Om met succes digital natives aan te trekken en te behouden, moeten bedrijven investeren in hun werkmodel en tools om de flexibele en efficiënte werkomgeving te creëren die de volgende generatie leiders verwacht”, zegt Oliver Ebel, Area Vice President Central Europe bij Citrix. “Daar zijn duidelijke zakelijke redenen voor: Digital natives zijn de C-suite van de toekomst en tegen 2035 zal het succes of het falen van bedrijven in hun handen liggen. Om hun toekomst veilig te stellen, moeten bedrijven specifiek jongere werknemers stimuleren en werkplekken en processen aan hun behoeften aanpassen”

.