Hoe kiest u Network Attached Storage

NAS, of Network Attached Storage, is een zeer veilig opslagsysteem voor documenten, afbeeldingen en video’s.

Of het nu gaat om video’s, afbeeldingen, documenten of muziek, vandaag de dag is het essentieel om ruimte te hebben – fysiek of virtueel – om onze rijkdom aan content op te slaan. Als de interne geheugens van pc’s, tablets of smartphones niet volstaan, kan deze inhoud ook worden opgeslagen in externe archieven, zoals USB-sticks, cd’s/dvd’s/blu-ray’s, harde schijven of cloud-diensten. Niet alleen dat, maar onder de minder bekende maar waardevollere bestaande is er ook de NAS, d.w.z. Network-Attached Storage, die zijn waardevol gebruik vindt voor zowel werk als vrije tijd.

NAS, wat het is en hoe het werkt

De NAS, waarvan het acroniem staat voor Network-Attached Storage, is een speciaal apparaat dat op het netwerk is aangesloten en waarmee u toegang hebt tot een massa-opslagapparaat, bestaande uit meerdere harde schijven – HDD en/of SSD – binnen uw netwerk of van buitenaf, en dat u kunt delen. Om het nog eenvoudiger te maken en de vraag “wat is een NAS?” te beantwoorden: dit zijn echte computers die uw media-inhoud afspelen op alle aangesloten apparaten – pc’s, smartphones, tablets of tv’s – en waarmee u ook gecentraliseerde en automatische back-ups kunt maken.

Om te kunnen werken, wordt elke NAS geleverd met slots om de harde schijven in onder te brengen, die worden geconfigureerd via RAID, een systeem dat wordt gebruikt om gegevens tussen de verschillende schijven te delen en te repliceren. Dit is om een goed beveiligingsniveau te waarborgen voor de gegevens die zijn opgeslagen in de NAS-opslag en om te voorkomen dat de gegevens per ongeluk verloren gaan. Omdat deze apparaten via Wi-Fi met het netwerk zijn verbonden, maken ze intelligent gegevensbeheer tussen alle aangesloten platforms mogelijk, evenals eventuele synchronisatie via de cloud. Niet alleen dat, maar ze fungeren ook als mediacenters, downloadstations en kunnen zelfs worden gebruikt om een kleine website te maken.

NAS, hoe kies je de beste

Op de markt kunnen we Network-Attached Storage apparaten vinden die al zijn uitgerust met harde schijven en die helemaal zonder zijn. Deze laatste bieden het voordeel dat u zelf de harde schijven kunt kopen die u wilt installeren. U zult dan begrijpen dat, om de beste NAS te kiezen, eerst moet worden gekeken naar het aantal slots voor de benodigde harde schijven, de zogenaamde bays. Evenzo moet u rekening houden met de RAID-configuraties die door het apparaat worden ondersteund, die meestal 0, 1, 5, 6 of 10 zijn – maar er kan er ook een zijn met geneste RAID, meestal voor professioneel gebruik. Over het algemeen is de beste oplossing – en ook de iets duurdere – die met drie of meer bays, zodat meer gegevens kunnen worden beheerd en nauwkeuriger kunnen worden beschermd. Ook erg belangrijk is het formaat, 3,5 inch en/of 2,5 inch, en de interface van de ondersteunde harde schijven.

Tot slot moeten nog andere extra kenmerken in overweging worden genomen bij het kiezen van een NAS. Deze omvatten de snelheid en het type processor – variërend van single core tot hoger -, de hoeveelheid en het type RAM dat is geïnstalleerd, en de manier waarop de NAS is aangesloten op het netwerk – bekabeld, mogelijk via een of meer Gigabit Ethernet-poorten, draadloos, of beide. Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar, maar de populairste en betrouwbaarste zijn ongetwijfeld SUSTOR, Buffalo, QNAP, Synology, Thecus en Western Digital.