Samsung Cloud sluit: hoe u gegevens opslaat en geen foto’s verliest

Samsung Cloud, er is geen tijd meer: aan het einde van de maand worden alle foto’s en video’s die Samsung-gebruikers hebben opgeslagen verwijderd, hier is hoe u ze kunt opslaan

Goedendag Samsung Cloud, we stappen allemaal over op Microsoft OneDrive: zoals ruim van tevoren aangekondigd, staat de tijd om gegevens van uw Samsung-telefoon over te zetten naar de cloud van Microsoft op het punt om te verlopen. De laatste dag voor de eerste groep gebruikers (die al een kennisgeving van Samsung hebben ontvangen) is 30 september 2021. Na die datum gaan de gegevens verloren.

Samsung Cloud was een gratis cloudopslagdienst die Samsung aan zijn gebruikers aanbood, die het konden gebruiken om foto’s, video’s, bestanden en contacten op te slaan, zodat ze die altijd beschikbaar zouden hebben, zelfs wanneer ze van telefoon zouden wisselen. Het Koreaanse bedrijf besloot vorig jaar echter de dienst stop te zetten en stelde een stappenplan met meerdere data op zodat gebruikers de tijd hadden om al hun bestanden naar elders te verplaatsen zonder ze te verliezen. De eerste fase van de ontmanteling van Samsung Cloud eindigde op 31 maart 2021 en omvatte een automatische procedure om te voorkomen dat gegevens verloren zouden gaan. Van 1 april tot 31 juli was het mogelijk gegevens op te slaan met behulp van een “bridge” computer. Vanaf 1 augustus was het niet langer mogelijk om foto’s en video’s naar de cloud te uploaden.

Samsung Cloud: wat gebeurt er op 30 september 2021

Na gebruikers ruim de tijd te hebben gegeven om hun gegevens op te slaan, gaat Samsung nu over tot het verwijderen van de gegevens van zijn servers: dat gebeurt onherroepelijk op 1 oktober 2021 en er is dus tijd tot 30 september om deze bestanden elders op te slaan en ze niet voor altijd kwijt te raken.

De enige gegevens die voorlopig niet worden verwijderd, zijn contacten, agenda’s en notities. Al het andere zal voorgoed verdwijnen.

Samsung Cloud: hoe foto’s en video’s opslaan

Zoals gezegd is Samsung Cloud vervangen door Microsoft OneDrive, maar de automatische procedure om alle gegevens door te geven is niet meer bruikbaar. De melding die gebruikers nu op hun Samsung-smartphones zien, toont in feite geen optie voor een automatische procedure, maar geeft gebruikers alleen de mogelijkheid om al hun foto’s en video’s van de cloud naar het interne geheugen van de smartphone te downloaden.

Het probleem is echter dat vooral voor gebruikers die al lange tijd Samsung Cloud gebruiken, de totale omvang van de te downloaden video- en fotobestanden zo groot kan zijn dat ze de hoeveelheid beschikbaar geheugen op hun toestel overschrijden. In dergelijke gevallen worden de zaken ingewikkeld.

Er zijn twee mogelijke opties. De eerste is er een waarbij je gewoon het geheugen van je telefoon leegmaakt om genoeg ruimte te maken voor de mediabestanden die je wilt downloaden. In het tweede geval heb je niet genoeg ruimte, zelfs niet als je het geheugen helemaal leegmaakt.

In het eerste geval kun je je Samsung-smartphone op een pc of Mac aansluiten en al je bestanden daarheen downloaden, zodat er ruimte vrijkomt voor de bestanden die je wilt downloaden. Als alternatief kunt u de synchronisatie van de foto’s en video’s op de telefoon naar een andere cloudservice activeren, zoals Google One, Microsoft OneDrive (de door Samsung voorgestelde keuze) of Amazon Photos, en de bestanden verwijderen nadat de synchronisatie is voltooid.

In het tweede geval is de oplossing complexer: dit is het geval wanneer de telefoon van de gebruiker minder intern geheugen heeft dan nodig is om foto’s en video’s naar de telefoon te downloaden. Dus zelfs als u al het geheugen leegmaakt, zal het downloadmateriaal nooit in de beschikbare ruimte passen.

In dit geval is de beste optie waarschijnlijk om een nieuwe telefoon met meer opslagruimte te kopen en daar foto’s en video’s op te downloaden. U kunt ook een Samsung-toestel met voldoende ruimte lenen van een vriend, het gebruiken met uw Samsung-account en na het downloaden het materiaal opslaan op een pc of een andere cloudservice. Zodra u klaar bent met het proces, kunt u vervolgens uw Samsung-account verwijderen van de telefoon van uw vriend.