WhatsApp, hoe bespaar je gegevens door automatisch downloaden uit te schakelen

Het automatisch downloaden van foto’s en video’s die je ontvangt op WhatsApp is de belangrijkste oorzaak van gegevensverlies op je smartphone: zo los je het op

Diegenen die WhatsApp gebruiken weten dat er een standaardfunctie is die veel batterijvermogen kan verbruiken, gegevens van het telefoonabonnement kan verbruiken en zelfs problemen kan veroorzaken met het interne geheugen van je smartphone. We hebben het over het automatisch downloaden van bestanden die door onze vrienden zijn verzonden. Gelukkig kunnen we deze functie uitschakelen.

Bestandaard downloadt WhatsApp automatisch alle inkomende mediabestanden naar onze telefoon. Dit is zeker handig, maar niet altijd aan te bevelen. Vooral buitenshuis als we een dataverbinding gebruiken in plaats van Wi-Fi. Voor mensen die veel groepen gebruiken, en vooral voor degenen die vrienden hebben die voortdurend video’s en foto’s sturen, kan deze functie echt problematisch zijn. En het kan ook de prestaties van de batterij van onze telefoon belasten. Maar gelukkig zijn er maar een paar stappen nodig om deze instelling op WhatsApp te wijzigen.

Blokkeer automatische downloads op Android

Als je een Android-smartphone hebt en automatische downloads op WhatsApp wilt blokkeren, start je eerst de app. Klik dan op het menu icoon op de hoofdpagina (waar alle chats worden getoond). U herkent het menu aan de drie verticale stippen. Selecteer dan Instellingen, dan Chats en dan Automatisch downloaden. We kunnen deze optie in elk geval of op drie verschillende manieren deactiveren. Met de eerste kunt u het downloaden uitschakelen wanneer u de gegevensverbinding gebruikt, met de tweede kunt u de download blokkeren tijdens een Wi-Fi-verbinding en met de derde kunt u de download blokkeren in geval van roaming. Wij raden aan alle drie deze opties te kiezen. Op deze manier kunnen we handmatig beslissen wat we naar onze telefoon downloaden.

Automatische downloadblokkering op iPhone

Als je een iPhone hebt, ga je naar het menu Instellingen in WhatsApp. Hier selecteren we Gegevensgebruik en Opslag. In het menu dat verschijnt zien we de optie Automatisch Downloaden. U kunt beslissen om binnenkomende bestanden te blokkeren op basis van hun kenmerken. Wij kunnen bijvoorbeeld foto’s aanvaarden, maar nooit video’s of documenten. Het advies is om in alle beschikbare gevallen de optie Nooit in te stellen. En dat is het.