Apple patenteert revolutionair toetsenbord voor MacBooks

Apple patenteert revolutionair toetsenbord voor MacBooks geïnspireerd door Touch Bar: toetsen met volledig configureerbare LED micro-displays en dynamische bediening

Een paar uur voor het einde van het jaar verzekert Apple zich van een nieuw en interessant patent. Deze keer is de onbetwiste hoofdrolspeler wat het nieuwe MacBook toetsenbord moet worden, volledig geïnspireerd op de Touch Bar die al aanwezig is op de MacBook Pro en uitgerust met micro-displays die op elke toets kunnen worden geconfigureerd.

Geregistreerd via het United States Patent and Trademark Office, zou het volgens de eerste geruchten verspreid door de site 9To5Mac een volledig configureerbaar toetsenbord kunnen zijn, afhankelijk van de behoeften van de eindgebruiker. Er zijn veel functies die een totale revolutie in zijn structuur suggereren, een beetje zoals wat er gebeurde met de invoering van de Touch Bar, die echter nog steeds de fans van de gebeten appel scheidt vanwege enkele moeilijkheden die zich tijdens het gebruik voordoen. Zeker is dat er groot nieuws staat te wachten voor de volgende generatie MacBooks, die worden toegevoegd aan de processor met veel potentie, de Apple M1.

Nieuw Apple MacBook-toetsenbord: functies

Het patent bevat enkele belangrijke gegevens over Cupertino’s nieuwe toetsenbord. Een van de meest verleidelijke is de mogelijkheid om dynamische toetsconfiguratie te ondersteunen, wat betekent dat elke toets kan worden geassocieerd met een specifieke functie of letter, ongeacht de basisconfiguratie. Een LED-display zou de functie tonen, direct op het oppervlak van de sleutel. Dit zou volledig revolutionaire etikettering mogelijk maken, zonder enige beperking.

Een aantal Apple-apparaten zou kunnen profiteren van het nieuwe toetsenbord, waarvan nog niets bekend is wat betreft releasedata. Naast de toetsenborden die in de MacBook Air- en Pro-versies zijn geïntegreerd, zou de nieuwe technologie ook deel kunnen gaan uitmaken van de uitrusting van Mac-desktops zoals Mac mini, iMac en Mac Pro, uiteraard in standalone-formaat, zoals reeds is gebeurd met eerdere modellen.

Apples nieuwe MacBook-toetsenbord: de voordelen

Het spreekt voor zich dat deze functie, die hoe dan ook het gebruik van een fysiek toetsenbord impliceert en niet een virtueel zoals men zich zou kunnen voorstellen gezien de eigenaardigheden die het toetsenbord kenmerken, nuttig kan zijn voor Mac-gebruikers, met name in bepaalde contexten, zoals gaming en programmeren, waar bepaalde toetscombinaties het mogelijk maken om bewerkingen te stroomlijnen en het gebruik van de muis te verminderen.

Hetzelfde geldt voor Apple. Op die manier zou in feite één enkel toetsenbordmodel kunnen worden geproduceerd, zonder dat geolokaliseerde combinaties nodig zijn voor de invoering van speciale tekens die verband houden met individuele idiomen. Het zou dan aan de eindgebruiker zijn om de te gebruiken lay-out te kiezen, deze rechtstreeks vanuit het systeem in te stellen en met een zuiver, automatisch labelbeheer, aangezien elk individueel teken rechtstreeks zou verschijnen op het kleine LED-scherm met lage resolutie aan de bovenzijde van de toets.