5 dingen om te doen met een pas gekochte computer

Een nieuwe computer heeft wat eerste onderhoud nodig: van updates tot programma’s voor bestandsherstel, hier zijn wat tips om in de praktijk te brengen

Uw computer is kapot gegaan of presteert niet meer zo goed als vroeger. Dus je hebt een nieuwe gekocht of bent van plan dat in de nabije toekomst te doen. Of het nu een notebook of een desktop-apparaat is, voordat u het in gebruik neemt, moet u aandacht besteden aan een paar belangrijke elementen.

Hoewel de verleiding om uw nieuwe apparaat te ‘ontdekken’ erg groot is – begrijpelijk, vooral als het een computer van de laatste generatie is – is het raadzaam om een paar dingen in de praktijk te brengen. En het zou een goed idee zijn om onmiddellijk na het inschakelen van de PC voor de eerste keer te beginnen. Het niet uitvoeren van een aantal handelingen – die we zo dadelijk in detail zullen beschrijven – is riskant, zowel voor de persoonsgegevens als voor de stabiliteit van de computer of laptop zelf. Wij zouden bijvoorbeeld kunnen worden aangevallen door hackers, die de machine snel zouden infecteren met malware. Als gevolg daarvan kunnen we onze opgeslagen gegevens kwijtraken en het apparaat beschadigen.

Dus, zoals het oude gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. En preventie betekent vooral het volgen van deze eenvoudige tips.

Update your antivirus

De meeste nieuwe computers worden geleverd met een beveiligingsprogramma voorgeïnstalleerd. Microsoft heeft Windows Defender. Soms levert de fabrikant van de gekochte PC er zelf standaard een. In ieder geval, het eerste wat u moet doen is uw antivirus updaten. De reden is eenvoudig: beveiligingssoftware vergelijkt een kwaadaardig bestand met een handtekeningarchief, dat virusdefinities bevat. Als deze verouderd is, kan het zijn dat de antivirussoftware de bedreiging niet herkent.

Update uw computer

Hetzelfde geldt voor uw computer. Microsoft brengt regelmatig updates uit, soms om de beveiliging te verbeteren of kwetsbaarheden te verhelpen. Een nieuwe computer bevat misschien niet de laatste updates. Ga naar Windows Update en controleer of er nieuwe updates beschikbaar zijn (controleer ook of uw computer zo is ingesteld dat ze automatisch worden gedownload).

Een herstelprogramma installeren

Het kan om verschillende redenen gebeuren dat u gegevens kwijtraakt die in het geheugen zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld, we verwijderen per ongeluk een belangrijk bestand. In dergelijke gevallen is het handig om een herstelprogramma op uw computer geïnstalleerd te hebben, waarmee u het verwijderde bestand in slechts een paar stappen op uw pc kunt terugzetten. Zoals we weten, verdwijnt het bestand nooit helemaal van de harde schijf.

Aanmelding bij een cloudopslagdienst

Er zijn verschillende platforms op internet die cloudopslagdiensten aanbieden, waarvan sommige gratis zijn. Dit kan om verschillende redenen een nuttige oplossing zijn. Hiermee kunnen we bestanden opslaan op een andere plaats dan op de harde schijf, zodat we de gegevens altijd kunnen terugkrijgen als de computer stuk gaat. Ze stellen ons in staat ruimte te besparen op de harde schijf en geven ons bovenal de mogelijkheid om overal en op elk apparaat toegang te krijgen tot de bestanden.

Ruimte maken in het geheugen

Microsoft en computerbedrijven installeren vooraf niet alleen antivirussoftware, maar ook een aantal programma’s. Sommige van deze software, hebben we misschien niet nodig. Daarom heeft het geen zin ze in het geheugen te bewaren. Pas echter op dat u geen programma’s en bestanden verwijdert die het systeem nodig heeft om te functioneren.