De 4 dingen die u moet doen als uw Facebook-account is gehackt

Als uw Facebook-profiel is gecompromitteerd, moet u onmiddellijk handelen: hier is wat u moet doen om uw sociale account terug te krijgen

U hebt onlangs iets vreemds gemerkt aan uw Facebook-account: het is zeer waarschijnlijk dat het is gehackt, d.w.z. dat iemand uw inloggegevens heeft weten te bemachtigen en zo uw profiel heeft weten te schenden. In dergelijke gevallen, die helaas niet zo zeldzaam zijn, moet u snel handelen.

Voordat u uitlegt wat u moet doen, is het goed om er zeker van te zijn dat uw account inderdaad is gecompromitteerd. Het is een zeer eenvoudige procedure, die met slechts enkele muisklikken kan worden uitgevoerd. Voer uw Facebook-profielinstellingen in, wat u kunt doen vanaf uw browser of smartphone en tablet. Klik vervolgens op ‘Beveiliging en toegang’. Op deze pagina ziet u meteen aan het begin de optie “Waar u bent ingelogd”, die een lijst bevat met de apparaten die zijn gebruikt om in te loggen en hun respectieve locaties. Als er iets niet klopt – u herkent het apparaat niet of de locatie waar u zich hebt aangemeld – is het mogelijk dat een hacker uw account heeft kunnen “hacken”.

Geschrik niet, het is nog steeds mogelijk om uw profiel terug te krijgen en de indringer kwijt te raken. Dit is wat u moet doen.

Wijzig uw wachtwoord

Het eerste wat u moet doen, is onmiddellijk het wachtwoord van uw account wijzigen. Stop. Maak niet de fout om open sessies te sluiten: dit zou hackers alarmeren, die uw profielwachtwoord zouden kunnen veranderen en u de pas afsnijden. Discreet, zonder ontdekt te worden, verander je je toegangssleutel. Dit is heel gemakkelijk. Nog steeds onder “Bescherming en toegang”, klik op “Wachtwoord wijzigen”. Nu moet je alleen nog je wachtwoord veranderen. Voer eerst uw huidige wachtwoord in en daarna twee keer de nieuwe private sleutel. Klik tenslotte op “Wijzigingen opslaan”. U kunt nu alle sessies sluiten. Zorg ervoor dat u eerst weer op uw profiel kunt inloggen.

Wat als de hacker u voor is geweest en het wachtwoord al heeft gewijzigd? Maak je geen zorgen, alles is niet verloren. U moet uw wachtwoord opnieuw instellen. Er zijn verschillende methoden.

Klik op de Facebook-inlogpagina op “Weet u niet meer hoe u zich bij uw account moet aanmelden?”. In het volgende venster zal Facebook u vragen om uw telefoonnummer of e-mailadres in te voeren, wat handig is voor het sociale netwerk om uw profiel te herkennen. Facebook zal u een code sturen om uw account te resetten. Als het adres niet langer geldig is, zal Facebook u andere alternatieven aanbieden om contact met u op te nemen.

Contact Facebook

Als u denkt dat uw account niet alleen is gehackt, maar ook wordt gebruikt om zonder uw medeweten een aantal acties uit te voeren, of u denkt dat het is geïnfecteerd met een virus, kunt u contact opnemen met Facebook via de pagina “Aangetast account melden”, een optie die u kunt gebruiken, zelfs als u met eerdere oplossingen geen toegang hebt kunnen terugkrijgen. Het bedrijf zal u helpen uw profiel terug te krijgen.

Apps verwijderen

Malleidende apps zijn niet alleen gevaarlijk voor smartphones, maar ook voor Facebook. Het is mogelijk dat uw account gehackt is door een app. Zelfs in dergelijke gevallen is het oplossen van het probleem eigenlijk heel eenvoudig. Ga nogmaals naar instellingen en vervolgens naar ‘Apps’, en verwijder tot slot de verdachte exemplaren.

Verbeter de beveiliging

Om te voorkomen dat uw Facebook-account wordt gecompromitteerd, is het erg belangrijk om de beveiliging te verbeteren. Dit betekent in de eerste plaats dat complexe wachtwoorden moeten worden gekozen en dat men niet mag vergeten deze van tijd tot tijd te wijzigen. Het is ook erg nuttig om twee-factor authenticatie te activeren, wat u altijd kunt doen onder ‘Beveiliging en toegang’. Vergeet ook niet de ‘Privacy’-instellingen te wijzigen, zodat alleen vrienden uw Facebook-activiteiten kunnen zien.