Hoe verborgen bestanden te vinden op iPhone en Android

Niet alles in een smartphone is toegankelijk voor de gebruiker. Er zijn ook verborgen bestanden: hoe vind je ze op iPhone en Android

Sommigen vinden het misschien moeilijk te geloven, maar niet alles op de apparaten die we elke dag bij ons dragen, smartphones, is zichtbaar. Ja, net als op Windows en macOS zijn er verborgen elementen op iPhone en Android, ondanks het gevoel dat we alles binnen handbereik hebben als we onze smartphones gebruiken.

En in sommige opzichten is dat niet erg. Het is normaal dat wie een toestel heeft gekocht, zelfs een duur toestel, alles binnen handbereik wil hebben, maar het is ook begrijpelijk dat fabrikanten ervoor kiezen bepaalde bestanden aan het zicht te onttrekken, want als er opzettelijk of per vergissing een zou worden gewist – en het is meestal altijd het “verkeerde” – zou ernstige, zelfs onherstelbare schade kunnen worden aangericht. De verborgen bestanden op iPhones en Androids zijn over het algemeen de bestanden die het besturingssysteem nodig heeft om de smartphone op te starten en veelvoorkomende of complexe handelingen uit te voeren. Dus een warme aanbeveling alvorens verder te gaan om uit te vinden hoe de verborgen bestanden op iPhone en Android te vinden: als je besluit om ze zichtbaar te maken, zelfs voor legitieme nieuwsgierigheid, verander ze dan niet en verwijder ze vooral niet. Dat kan u duur komen te staan.

Hoe verborgen bestanden vinden op Android

Android, een veel flexibelere en toegankelijkere omgeving dan die van Apple, biedt de gebruiker de mogelijkheid om verborgen bestanden te bekijken (maar maak geen misbruik van deze concessie, vanwege de risico’s die hierboven zijn uitgelegd).

Op Android hoeft u alleen maar het bestandsbeheer te openen dat vooraf op de smartphone is geïnstalleerd en te zoeken naar de optie om verborgen bestanden te bekijken. Anders, als er geen voorgeïnstalleerde bestandsmanager is of als je preciezere instructies wilt, download je gewoon Google’s bestandsmanager – die intuïtief Google Files heet en gratis is – open je het en geef je rechten.

Nu je niet direct toegang hebt tot verborgen bestanden, moet je op de drie horizontale lijnen in de linkerbovenhoek van het scherm tikken, vervolgens op Instellingen en ten slotte het item Verborgen bestanden weergeven activeren. Hiermee krijgt u toegang tot de items die gewoonlijk door het besturingssysteem worden verborgen.

Hoe verborgen bestanden op iPhone te vinden

We eindigen met de ingewikkeldste vraag van allemaal, namelijk hoe verborgen bestanden op iPhone te vinden. Het is goed om het maar meteen te zeggen: Apple staat niet toe dat je verborgen bestanden op de smartphone bekijkt. En de reden is simpel, het is de reden die hierboven is uitgelegd: Apple wil voorkomen dat je, al is het maar per ongeluk, uiteindelijk een bestand verwijdert dat cruciaal is voor het goed functioneren van de smartphone.

Apple wil op geen enkele manier voorkomen dat de telefoon in een presse-papier verandert, dus heeft het besloten te voorkomen dat de gebruiker verborgen bestanden op de iPhone kan bekijken, door de raadpleging van bestanden die cruciaal zijn voor het “leven” van de iPhone te beperken tot systeem-apps en onderdelen van het besturingssysteem.