Scewo, de rolstoel die de trap op en af gaat

Elegant en zeer wendbaar, de stoel maakt gebruik van een automatisch balanceersysteem en rubberen rupsbanden. Hij zal vanaf 2018 op de markt zijn

De bewegingsvrijheid van gehandicapten die een rolstoel moeten gebruiken, is zeer beperkt. Vooral als het gaat om van de ene plaats naar de andere te komen. Gehandicapten ondervinden veel obstakels. En één daarvan is bijvoorbeeld de trap.

In dit geval, tenzij er een specifieke route is, zijn gehandicapten gedwongen iemand om hulp te vragen. Maar binnenkort, dankzij de intuïtie van een groep Zwitserse studenten, kan daar verandering in komen. Het team van Zwitserse ontwerpers en ingenieurs van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) heeft een rolstoel ontwikkeld die trappen op en af kan. De stoel is gedeeltelijk gebaseerd op een systeem dat reeds enkele jaren geleden werd toegepast – en door dezelfde groep werd ontwikkeld – en combineert de balanstechnieken van Segway-toestellen met rubberen rupsbanden.

Hoe de Scewo werkt

(Overgenomen van YouTube)

Er zit heel wat technologie achter de werking van de Zwitserse rolstoel. Het apparaat kan trappen op en af dankzij een reeks rubberen rupsbanden die uit de stoel steken als dat nodig is. Het systeem van Scewo, zoals het toekomstige vervoermiddel voor gehandicapten wordt genoemd, kan worden opgezet om bijzonder moeilijke situaties het hoofd te bieden. Door de ‘Track Mode’ te activeren, zakken de rubberen rupsbanden naar de grond en krijgt de stoel meer tractie en betere grip.

Slank en stabiel

In tegenstelling tot het eerste prototype hebben de ontwerpers ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van Scewo. De hi-tech stoel is zeer elegant en esthetisch aantrekkelijk. De stoel blijkt ook zeer wendbaar te zijn, dankzij het automatische balanceersysteem. En dat is nog niet alles. Met een druk op de knop van de stuurknuppel kun je een functie activeren die Elevate Mode heet, waarmee de stoel boven de grond kan komen, wat vooral handig is als de gehandicapte moet opstaan of naar een voorwerp moet reiken.

De jongens mikken erop de stoel in 2018 op de markt te brengen.

Enkele van de video’s in deze sectie zijn van het internet gehaald, en worden daarom geacht tot het publieke domein te behoren. Indien de proefpersonen in deze video’s of de auteurs bezwaar hebben tegen de publicatie ervan, kunt u eenvoudig om verwijdering ervan verzoeken door een e-mail te sturen naar: [email protected]. We zullen de video zo snel mogelijk verwijderen.

.