Door een aantal kleine stappen te nemen, kunt u uw Chrome voor Android-versie nog praktischer en efficiënter maken. Dit is hoe
Chrome, de populaire browser van Google, is ongetwijfeld een van de belangrijkste ‘vensters’ die gebruikers gebruiken om op hun computer op het internet te surfen. Chrome wordt ook veel gebruikt op mobiele apparaten, vooral als je denkt aan smartphones en tablets met Android.
De browser is erg snel en ook veilig. De browser is erg snel en veilig, en de frequente updates van Google verbeteren de prestaties van de browser steeds meer, maar met een paar trucjes kun je de Android-versie van Chrome nog praktischer en efficiënter maken. En geloof ons, je hoeft geen expert te zijn. U hoeft geen expert te zijn: u kunt nauwkeuriger zoeken of sneller links kopiëren en plakken. En dat is nog niet alles. Er zijn enkele verborgen functies waarmee u ook de tekst van webpagina’s beter kunt lezen, wat, zoals u weet, soms echt moeilijk is op smartphones.
Eerste truc: automatische suggesties
Een van de problemen die ons meer dan andere vertragen wanneer we een zoekopdracht uitvoeren in Chrome voor Android is dat van het kopiëren en plakken van een link. De praktijk houdt in dat de hyperlink – uit een e-mail, een WhatsApp-bericht of een Facebook-post – wordt gekopieerd en vervolgens in de adresbalk van de app wordt geplakt. De bètaversie van Chrome – beschikbaar in de Google Play Store – bevat een heel slimme functie waarmee je de gekopieerde link direct kunt openen, zonder dat je hem in de browser hoeft te plakken.
Het activeren is heel eenvoudig. Open eerst het programma en typ de volgende opdracht: chrome://flags en druk op enter. Klik nu op het icoon met de drie puntjes in de rechterbovenhoek en in het uitklapmenu op “Op pagina zoeken”. U ziet nu een venster (boven de adresbalk) waarin u “Omnibox URL klembord suggesties” moet typen. Zodra u de functie hebt gevonden, hoeft u deze alleen maar in te schakelen. En voila, de functie is klaar om gebruikt te worden. Vanaf nu hoeft u alleen nog maar de link te kopiëren en Chrome zal er automatisch naar zoeken.
Tweede truc: leesmodus
Zoals gezegd is het niet altijd gemakkelijk om de tekst van een webpagina te lezen, vooral bij lange artikelen en kleine lettertjes. Maak je geen zorgen, als je een beetje lol hebt, kun je een functie activeren – ook beschikbaar in de huidige versie van Chrome – om het lezen te verbeteren. Om de ‘Reader Mode’, zoals de functie wordt genoemd, in te schakelen, moet u te werk gaan zoals in het voorbeeld hierboven, d.w.z. typ eerst chrome://flags in de adresbalk van Chrome en zoek vervolgens naar ‘Reader Mode’ in ‘Find in Page’. Eenmaal geactiveerd zal de browser bij bepaalde artikelen de gewenste functie weergeven om de tekst onderaan leesbaarder te maken.
Derde truc: zoomen
Ben je je ervan bewust dat je op sommige sites niet kunt inzoomen en dus een bepaald deel van de pagina niet kunt vergroten? Waarschijnlijk wel. Om de zoom op elke website op elk moment te gebruiken, schakelt u eenvoudig “geforceerde zoomactivering” in. Hoe doe je dit? Ga gewoon naar ‘Toegankelijkheid’ in de instellingen en vink de functie uit.
Vierde truc: gegevensbesparing
Google Chrome, dat al heel snel is met het laden van pagina’s, heeft een functie waarmee je het openen van een website nog sneller kunt maken. Door “Data Saver” te activeren, comprimeert de browser de pagina’s, waardoor de laadtijd korter wordt en ook het dataverkeer afneemt. Om de functie in te schakelen, ga je naar instellingen en zoek je naar ‘Data Saver’.